Direct naar artikelinhoud

Vader Abaaoud: 'Opgelucht dat het eindelijk voorbij is'

De advocate van Omar Abaaoud, vader van terrorist Abdelhamid die werd gedood in Saint-Denis, reageerde gisteren in zijn naam. De man vreest dat hij zijn andere zoon nooit meer zal zien.

Nathalie Gallant, advocate van Omar Abaaoud, reageerde gisteren in naam van haar cliënt op de betrokkenheid van Abdelhamid bij de aanslagen in Parijs. Hij werd woensdag gedood bij een politie-inval in Saint-Denis. "De vader hoopte natuurlijk altijd dat zijn zoon zou worden tegengehouden door de ordediensten. Of liever: dat ze hem zouden uitschakelen. Dat specifieke woord heeft hij duidelijk gebruikt. Hij veroordeelde de houding van zijn zoon al gedurende een lange tijd", vertelde de advocate op het VTMnieuws.

Maar naast Abdelhamid vertrok ook 's mans jongste zoon Younes naar Syrië. Hij was toen amper 13 jaar oud en werd gezien als de jongste Syrië-strijder. Dat vertrek gebeurde niet op eigen initiatief, maar omdat zijn broer Abdelhamid hem ontvoerde. Die laatste werd daar in Brussel bij verstek voor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

"Vandaag (gisteren, MVHB) heeft de vader met de dood van zijn zoon ook de enige mogelijkheid en de enige hoop verloren om ooit nog iets te weten te komen over zijn jongste. Ze weten zelfs niet of Younes nog in leven is." De vader van Abaaoud voelt zich tot vandaag schuldig. "Hoewel dat volgens mij helemaal niet hoeft. Maar goed, hij heeft geaccepteerd dat zijn zoon gruwelijke dingen heeft gedaan. Ergens is de man nu opgelucht dat er eindelijk een eind aan is gekomen", besluit Gallant.