Direct naar artikelinhoud

Tijdelijke invriesstop van eicellen in UZ Gent

De Gentse fertiliteitskliniek heeft het invriezen van eicellen tijdelijk on hold gezet. Alleenstaande vrouwen die hun kinderwens in de vriezer willen steken, worden sinds twee maanden doorgestuurd naar andere vruchtbaarheidscentra.

De oorzaak is een technisch detail in de nieuwe invriesprocedure - wat leidde tot kwaliteitsverlies van de eitjes -, maar die zou intussen verholpen zijn. Over twee à drie weken kunnen vrouwen opnieuw in Gent terecht.

Het was de kwaliteitsmeter die de alarmbel luidde, vertelt diensthoofd Petra De Sutter. "Net zoals in andere vruchtbaarheidscentra monitoren wij voortdurend elke stap in onze behandelingen. Hoeveel ingevroren eicellen overleven het dooien? Hoeveel leiden er tot bevruchting? Hoeveel ivf-pogingen zijn er nodig? Dan merk je al snel wanneer je resultaten minderen. Terwijl vroeger 90 procent van de ingevroren eicellen het dooiproces overleefde, lag dat ineens op 70 procent."

Nieuwe procedure

Oorzaak was dus een technisch detail in de nieuwe invriesprocedure. Maar, zo stelt De Sutter, het verleden wees al uit dat het vaak in de kleine dingen zit. "Zo hebben we jaren geleden eens een stop van onze ivf-activiteiten ingevoerd toen we kwaliteitsverlies zagen. Bleek dat ze twee lokalen verderop aan het schilderen waren. Die verflucht was in het ventilatiesysteem terechtgekomen en had de ivf-resultaten negatief beïnvloed."

De vriezers blijven intussen gewoon gevuld. Alles wat in de stikstoftank zat, blijft daar ook. Want die eicellen zijn niet 'slecht'. Zo was het tijdens de stop wel nog mogelijk om eitjes van donoren in te banken.

De Sutter: "Zakt die kwaliteit, dan heeft dat geen enkel effect op de zwangerschapskans van patiënten. Wel zien wij dan als arts onze voorraad verminderen. Maar we vinden het niet kunnen om ook materiaal in te vriezen van vrouwen die met hun eigen eicellen zwanger willen worden. Bij hen zou dat ethisch incorrect zijn, wetende dat hun kansen dan wel slinken."