Direct naar artikelinhoud

Artsen hebben goede hoop op herstel Malala

Het neergeschoten Pakistaanse meisje Malala Yousafzai heeft een goede kans op herstel. Dat hebben de artsen van het Britse ziekenhuis gezegd waar de 14 jaar oude activiste sinds maandag ligt.

Malala ligt nog wel op intensive care, maar haar situatie is stabiel. Ze werd afgelopen week in haar nek en hoofd geschoten door twee talibanmilitanten.

Het leven van Malala werd gered door neurochirurgen in een militair ziekenhuis te Peshawar. Ze haalden een kogel uit haar schedel. Op advies van haar artsen is ze overgebracht naar het twee jaar geleden geopende Queen Elizabeth-ziekenhuis in Birmingham.

Het Royal Centre for Defence Medicine aldaar is gespecialiseerd in het behandelen van militairen die gewond zijn geraakt door schietpartijen en ontploffingen, onder meer in Afghanistan.

Medisch directeur Dave Rosser voorspelde dat het fysieke herstel van het meisje langer dan zes maanden gaat duren. Het ziekenhuis zal zich ook bekommeren om het geestelijke welzijn van Malala.

De politie bewaakt het ziekenhuis en heeft maandag twee mensen ondervraagd die, naar eigen zeggen met de beste intenties, bij het zwaargewonde meisje langs wilden gaan. De bezoekers gaven zich uit als familieleden, maar haar familie is in Pakistan achtergebleven en zal later naar Engeland afreizen. De taliban hebben na de mislukte moordaanslag opnieuw dreigementen geuit in de richting van Malala.

De strijdlustige scholiere had de toorn van de taliban over zich afgeroepen door al drie jaar voor BBC Urdu een blog bij te houden waarin ze beschrijft hoe dit neomiddeleeuwse broederschap probeert te voorkomen dat meisjes naar school gaan.

De Pakistaanse regering, die alle zorgkosten betaalt en omgerekend 119.000 pond (ongeveer 148.000 euro) zal uitloven voor tips die naar de schutters leiden, heeft de 'barbaarse aanval' op Malala een aanval op alle scholieres in het land genoemd.