© IF

Premature baby leidt tot ernstige depressie bij helft van de moeders

Meer dan de helft van de moeders van een premature baby toont “een ernstig depressief beeld”. Dat meldt de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) maandag, op basis van onderzoek van het UZ Leuven. “Men beseft niet hoe fysiek, emotioneel en psychologisch uitputtend die periode voor de ouders is.”

blg

In ons land worden elk jaar ongeveer 10.000 kinderen te vroeg - vóór 37 weken zwangerschap- geboren, zowat 8 procent van het totaal. Uit een studie van het UZ Leuven uit 2013, waarvan de resultaten in 2017 worden gepubliceerd, blijkt dat maar liefst 51 procent van de moeders van die premature baby’s tekenen van ernstige depressie vertoonden. Dat zou ook voor 21 procent van de vaders het geval zijn.

“Niet verbazend”, stelt de VVOC, “als we stilstaan bij hoe fysiek, emotioneel en psychologisch uitputtend die periode voor de ouders is”. “Het is meestal een onvoorspelbare wending die alles in versnelling brengt, terwijl je hier als ouder niet klaar voor bent”, klinkt het.

De vereniging wijst er ook op dat de verliesgevoelens van de ouders vaak niet begrepen worden, en dat ze van familie en vrienden vaak te horen krijgen dat ze “het kindje toch hebben” en dat “het wel goed komt”.

De VVOC pleit dan ook voor een betere begeleiding voor de ouders. “Het is belangrijk dat zij de nodige zorg krijgen, zich gesteund voelen en er een luisterend oor wordt geboden, zowel op de neonatale afdeling als nadien, bij de overgang naar huis”, klinkt het.

De Wereldprematurendag op 17 november staat bij de VVOC dan ook grotendeels in het teken van de ondersteuning van de ouders. Zo wordt er onder meer een studiedag georganiseerd over de zorg voor het hele gezin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer