Direct naar artikelinhoud

Muziekfeestje op het ritme van de rimboe

Om de tiende verjaardag van het STUK-gebouw te vieren, verandert de Leuvense concertzaal zondagmiddag tijdelijk in de savanne. Dat gebeurt op de tonen van Kaap Kust Radio. Die Belgische 'supergroep' bestaat uit leden van Isbells, Marble Sounds, Sleepingdog en Tomàn.

Kaap Kust Radio. Het klinkt verdacht sterk als de naam van een piratenzender, maar deze groep opereert níét illegaal buiten territoriale wateren. Kaap Kust Radio brengt het verhaal van Ed de aasgier, Ned de neushoorn en Ted de mandril. Die verlaten de Afrikaanse jungle en savanne, om hun geluk te beproeven in de Grote Stad.

Ned de neushoorn konden we gisteren heel even strikken voor een gesprek. Achter dat dierenmasker gaat Nick Berkvens, de leider van Cape Coast Radio, schuil. In november bracht hij samen met de gebroeders Vlaeminck (bekend van het grandioze postrockcollectief Tomàn!) een titelloos debuut uit, waarop afropop en indietronica de plak zwaaien. Denk aan Vampire Weekend dat een onderonsje beleeft met Pinback, en je krijgt een vaag beeld van hun broeierige geluidslandschap. Beide broers haakten inmiddels noodgedwongen af, maar hun plaats wordt live ingenomen door een 'all-star band' met Gaetan en Christophe Vandewoude (Isbells), Chantal Acda (Sleepingdog) en Pieter Van Dessel (Marble Sounds). Dat die groepen stuk voor stuk gelinkt zijn aan het Leuvense label zeal (sic), is overigens geen toeval. Kruisbestuivingen zijn er altijd schering en inslag geweest: "Zeal is meer een familie dan een platenfirma", legt Berkvens uit. "We ontmoeten elkaar constant, en spelen graag samen."

Zondag zal de samengestelde groep voor de eerste keer ook het podium delen met Animalo Africanso. "Een klasje enthousiaste tienjarigen van een freinet-school uit Kessel-Lo", verklaart Berkvens. "Hen leerde ik kennen via het STUK. Cape Coast Radio is momenteel artist in residence in het kunstencentrum. Als wederdienst wilde de organisatie dat we iets voor kinderen zouden doen, in het kader van hun zondagmiddagvoorstellingen. Mij leek het alleen nogal gewoontjes om een concert te spelen. Ik wilde die kinderen liever zelf betrekken bij het spektakel. Voor de gelegenheid vertaalde ik onze songs daarom naar het Nederlands, en klinken de liedjes iets naïever en minder melancholisch. De cadans mocht nu wel wat speelser."

Op het ritme van de rimboe zullen zondag zo'n twintig kinderen meespelen in de gloednieuwe voorstelling. "Ze gaan allemaal verkleed als dieren van de savanne: verwacht dus een overrompeling van buffels, giraffen, antilopes en wrattenzwijnen (lacht). Op en naast het podium zullen de kinderen staan: wie het aandurft, mag djembé spelen op het podium, of een ander percussie-instrument kiezen."

Berkvens neemt het project duidelijk bloedserieus. Samen met het jonge grut bezocht hij vooraf het Afrika Museum in Tervuren, en vandaag volgen nog repetities om de show helemaal op punt te stellen. "Dit project ligt me na aan het hart. Afrika ook trouwens: ik ben opgegroeid in Zambia, en daar hield ik mijn grote liefde voor de prachtige natuur en dierenparken aan over. Die beelden blijven in mijn geheugen gegrift."

Maar ondanks alle ernst mag Kaap Kust Radio allesbehalve een strenge kinderles worden. "Je gaat me niet met een belerend vingertje zien zwaaien. Ik probeer gewoon mijn liefde voor Afrika over te brengen. En het mooie van de savanne minder abstract te maken. Als dat lukt, is het schouwspel in mijn ogen al lang geslaagd."

Kaap Kust Radio speelt zondagmiddag 8/1 in de Labozaal van STUK. Cape Coast Radio is verschenen bij zeal.