Direct naar artikelinhoud

Luxesector niet bezorgd over verbod op meer dan 5.000 euro cash

De luxesector slaat voorlopig niet in paniek omdat hun klanten aankopen van 5.000 euro of meer niet meer cash mogen betalen: de zakken met geld, zo beweren de kunst- en autohandelaren, gaan al lang niet meer over de toonbank.

Hoe groter de crisis, hoe groter het ondergrondse circuit. Tot die vaststelling komt een studie van de OESO uit 2010. Met zijn verplichting dat de Belgen hun aankopen vanaf 5.000 euro enkel met hun bankkaart of via een overschrijving mogen betalen, wil staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) die wetmatigheid doorbreken.

Dezelfde studie schat dat de grijze economie goed is voor 18 procent van ons bruto binnenlands product. België zit daarmee 4 procent boven de 21 landen, van Japan tot Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, die de OESO onder de loep nam. In vergelijking met onze noorder- en zuiderburen doet België het al helemaal belabberd. In Nederland neemt het grijze circuit maar 10 procent in van het BBP, in Frankrijk is dat 12 procent.

Specifieke cijfers per sector voor België heeft de denktank niet, wel voor Duitsland. Het merendeel van het zwarte geld circuleert daar in de bouw en het vakwerk (bijna 40 procent), gevolgd door de horeca en allerlei handelaars van luxegoederen zoals auto's (allebei goed voor 17 procent), en 'thuiswerk' zoals babysitten of bijlessen (15 procent).

Entertainment en vrije tijd nemen nog eens 13 procent voor hun rekening. Omdat veel mensen allerlei 'diensten' betalen met zwart geld, probeert de federale regering ook daar de betalingsdrempel nog dit jaar in te voeren.

Zakken vol briefjes

De luxesector reageert eerder lauw op deze beperking. Bijna alle handelaars geven toe dat er soms nog iemand binnenstapt met een dik pak briefjes, maar het gebeurt steeds minder. Juweliers zeggen dat bijna alle klanten betalen met kredietkaarten of overschrijvingen. Als er nog contant wordt betaald, gaat het zelden om een bedrag boven 2.000 euro, klinkt het.

Kunsthandelaars leveren meestal aan huis en werken met opgestuurde facturen. Bij de dealers van tweedehandswagens worden alleen de overnames van de goedkoopste en oudste wagens nog cash geregeld. "Tien à twintig jaar geleden zag je nog regelmatig dat de zelfstandigen op maandag gingen winkelen met een groot pak geld", klinkt het in een Delvaux-boetiek. "Tegenwoordig betaalt bijna iedereen met de bankkaart. Of er dan geen zwart geld meer is? Natuurlijk wel, maar de hoeveelheden zijn toch kleiner. Het is gedaan met de zakken vol briefjes."

Zelfstandigenorganisatie Unizo waarschuwde zijn leden al over deze lagere betalingsdrempel, maar ook daar kwamen er geen verontrustende reacties binnen. Waar UNIZO wél over struikelt, is de bepaling dat ook een voorschot op een totaalbedrag van 5.000 euro of meer niet meer contant mag. "Bij die voorschotten gaat het om relatief kleine bedragen," zegt juridisch adviseur Lieven Clootes. "Daar zal dus geen massale fraude gepleegd worden."

Econoom Geert Noels ziet enkel voordelen in Crombez' actie. "Elektronische betalingen moeten de norm worden. Die zijn makkelijk, veilig en transparant."