Volledige overkapping Antwerpse Ring zal 9 miljard kosten

De Antwerpse Ring inclusief de geplande Oosterweelverbinding volledig overkappen, met een geschatte benodigde investering van 9 miljard euro. Dat is de ambitie die overkappingsintendant Alexander D’Hooghe geformuleerd heeft op basis van de meer dan 200 gesprekken die hij en zijn team dit jaar voerden met experts, overheden en actiegroepen.

D’Hooghe roept de Vlaamse regering op om zijn ambitienota te ondersteunen indien er in de Antwerpse regio een consensus over gevonden wordt, en vraagt de actiegroepen om de tracédiscussie te staken als de leefbaarheidsproblemen van het Oosterweelproject weggewerkt raken. “Leefbaarheid en mobiliteit zijn allebei urgent”, stelt hij.

Luchtkwaliteit

De volledige overkapping van de Ring is volgens de door de Vlaamse regering aangestelde D’Hooghe geen doel op zich, maar een middel om verschillende andere doelstellingen te realiseren. Een overkapping moet onder meer de luchtkwaliteit verbeteren, de gevolgen van de klimaatverandering voor Antwerpen beperken, groengebieden met elkaar verbinden, ruimte vrijmaken voor openbaar vervoer rond de stad en woon- en werkmogelijkheden creëren die voor stadsverdichting zorgen.

Verschillende scenario’s

“Gezien de grote kost en de omvang van het project, zal het in verschillende fases moeten worden gerealiseerd”, zegt D’Hooghe. “Daarvoor zijn verschillende scenario’s mogelijk, zoals bijvoorbeeld eerst het volledig overkappen van het segment van de Oosterweelverbinding of pilootprojecten in verschillende segmenten van de Antwerpse Ring tegelijkertijd. Internationale experts gaan volgend jaar de wijken in om te peilen naar de segmenten die prioritair zijn. Ze zullen ook de wensen proberen te achterhalen rond wat er bijvoorbeeld bovenop de overkapping moet komen.”

D’Hooghe gaat in 2017 ook een ontwerpwedstrijd organiseren voor een concreet plan voor de overkapping.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen