Direct naar artikelinhoud

D-day voor superflik Glenn Audenaert

De Brusselse politiebaas Glenn Audenaert is gisteren ondervraagd door speurders van het Comité P. Hij moest uitleg geven over een aantal stortingen op zijn bankrekeningen. Het parket van Dendermonde voert een onderzoek naar vermeende corruptie, er wacht hem mogelijk vandaag een schorsing.

Vorige week liet de Dendermondse onderzoeksrechter Paul De Bruecker huiszoekingen uitvoeren in de kantoren van de Brusselse federale politie en in Audenaerts appartement in Knokke. In Dendermonde loopt sinds een jaar een onderzoek tegen Audenaert omdat hij op vraag van een bevriende fruithandelaar uit Waasmunster opzoekingen zou hebben gedaan in de nationale politiedatabank. Volgens de krant De Tijd leidde het onderzoek de speurders de voorbije dagen naar meerdere vriendendiensten en ook enkele verdachte stortingen waar de directeur van de federale gerechtelijke politie van Brussel geen bevredigende verklaring voor had. Bronnen dichtbij het onderzoek spreken van "zo'n tienduizend euro" of van "bedragen die niet te verklaren zijn door zijn loon als politiechef of zijn representatiebudget".

Diners

Het gros van de in Dendermonde ontdekte feiten dateert van eind jaren negentig, en zijn nog uitgedrukt in Belgische franken. Het gaat om diners, mogelijk door een casinobaas betaalde reizen naar Mexico en Monaco en nu ook stortingen. De verklaringen die Audenaert en zijn ex-echtgenote aflegden zouden tegenstrijdig zijn. Volgens een synthesenota van het parket van Dendermonde kunnen de feiten worden gekwalificeerd als omkoping, al staat het vast dat ze verjaard zijn. Dat neemt niet weg dat Audenaert op tuchtrechtelijk gebied kan worden gesanctioneerd, en dat was wat gisteren leek te gaan gebeuren.

In eerste instantie meldde Audenaert zich gisterochtend ziek, maar later op de dag werd hij dan toch door speurders van het Comité P ondervraagd op een geheime locatie, om de media uit de buurt te houden. Het parket in Dendermonde hield gisteren de lippen stijf op elkaar. "We communiceren nu niet over die zaak en zullen dat spontaan doen als er iets te communiceren valt", aldus een woordvoerster.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en haar collega van Justitie Annemie Turtelboom kregen de synthesenota van het Dendermondse parket in handen en leken gisterochtend op het punt te staan om Audenaert te schorsen. Dat voornemen leidde tot een kleine vaudeville aan de top van de federale politie (zie kader).

Voor het schorsen van een politieman van het niveau van Audenaert is de handtekening nodig van de commissaris-generaal, Cathérine De Bolle. Zij had gisteren, toevallig, nog een andere handtekening te zetten: onder het besluit tot verlenging van de schorsing van gewezen commissaris-generaal Fernand Koekelberg. Tegen hem loopt bij het parket in Namen een onderzoek naar vermeende verkrachting van zijn ex. De Bolle bleek gisteren in Singapore te zitten.

Glenn Audenaert was gisteren niet bereikbaar. Volgens zijn advocaat kan zijn cliënt alle betwiste inkomsten verklaren. Audenaert hoopte al een tijdje op een hernieuwing van zijn mandaat als gerechtelijk directeur in Brussel, maar de kans dat die er nog komt lijkt sinds gisteren klein.