Direct naar artikelinhoud

Werchter vreest campingchaos

Dirk Claes, burgemeester van Werchter, vreest dat zijn gemeente woensdag ten prooi valt aan al te vroege festivalgangers. Aangezien de buren uit Haacht de campingpoorten woensdag al openen voor zo'n 12.000 fans, een dag vroeger dan Werchter, hoopt Claes dat de kampeerders niet en masse naar de Werchtercampings trekken. 'Dan wordt de chaos niet te overzien.'

Het is een experimentje, het XL-campingticket. Een campingkaart die iets duurder is dan het gewone ticket, maar de rockaficionado's wel toelaat om een dagje vroeger af te zakken naar Rock Werchter. Met een XL-ticket kunnen festivalgangers al op woensdag hun piketten in de ongetwijfeld poerdroge en staalharde grond hameren. Op de campings van Haacht welteverstaan, A2, A3 en A4. "Dus niet de B- of C-campings in Werchter", verduidelijkt burgervader Dirk Claes (CD&V). "Dat is net het probleem. Weten de kampeerders wel dat het XL-ticket alleen in Haacht geldt? Dat betwijfel ik. De communicatie hieromtrent is fout gelopen. Als er woensdag een bende kampeerders neerstrijkt in Werchter, niet in Haacht, dan wordt de chaos niet te overzien op de B- en C-camping."

"Waarom wij niet op woensdag openen? Om de overlast voor de buren een beetje te beperken. De B- en C-campings liggen vrij dicht bij de huizen, dichter dan de A-campings in Haacht. Kampeerders op woensdag toelaten betekent een extra dag overlast. De vorige jaren stond hier op woensdagavond maximaal 200 à 300 man. Het ontradend effect heeft altijd gewerkt. Die wachtten gewoon tot 's morgens om binnen te kunnen. Nu wordt het afwachten hoeveel er zullen dringen aan de campings. Laat de boodschap vooral duidelijk zijn: 'Neen, XL-tickets zijn niet geldig in Werchter.' Dat zullen we morgen (vandaag, MD) nog eens duidelijk communiceren."

Comfort

Armand Van Cappellen (CD&V), burgemeester van Haacht, verwacht geen chaos woensdag. Integendeel. "Ach, er is wel goed gecommuniceerd. De fans weten wat kan en wat niet. Door hen een dag vroeger toe te laten hopen we het verkeersinfarct op donderdag te verlichten", klinkt het. "Iedereen spreekt over Rock Werchter, maar het is Haacht die de grootste kampeer- en verkeersdrukte moet opvangen. Op donderdag is het pure chaos in Haacht. Mensen komen van alle kanten. De wegen zitten helemaal dicht. Hopelijk zijn de enorme files op donderdag passé door het XL-ticket op woensdag."

De burgemeester wil er wel alles aan doen om de festivalgangers op woensdag ook effectief op de weide te houden. "Rondhangen in het centrum van Haacht is alleszins geen optie. De overlast moet beperkt blijven tot de camping zelf. Er is eten voorzien, drank en de nodige ontspanning. Zo wordt een een groot scherm neergepoot om films te projecteren. Het nodige comfort moet de mensen aanmoedigen om in hun tentje te blijven, of toch alleszins op de camping."

"We zien wel wat het XL-ticket teweeg brengt", besluit Van Cappellen. "Ik heb een sterk vermoeden dat Haacht hier beter zal bij varen."