Direct naar artikelinhoud

Werkloosheid jongeren wordt onbeheersbaar

De economische crisis in de eurozone wordt stilaan uitzichtloos voor vele jongeren. Met een werkloosheidspercentage rond 60 procent in Griekenland en in Spanje betalen vooral jongeren een zware prijs. 'Deze situatie dreigt te ontploffen', zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

Het einde van de crisis is bijlange nog niet in zicht. In haar jongste rapport over de werkloosheid voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de situatie in de meeste Europese landen het komende anderhalf jaar nog zal verergeren.

Tegen het einde van 2014 zal de werkloosheid toenemen tot boven 11 procent in Frankrijk, tot ongeveer 12,5 procent in Italië en tot 27,8 procent in Spanje en 28,2 procent in Griekenland. In ons land stijgt de werkloosheid tot 8,9 procent. Enkel Duitsland doet het de komende maanden beter. Bij onze oosterburen daalt de werkloosheid naar 5 procent.

Verloren generatie

Grootste pijnpunt in de statistieken is de jeugdwerkloosheid. De cijfers die de OESO gisteren hierover publiceerde zijn ronduit alarmerend. In Griekenland zit meer dan 60 procent van de jongeren (tot 25 jaar) zonder werk. In Spanje gaat het om 55 procent. In Italië en Portugal is rond 40 procent van de jeugd werkloos.

De situatie dreigt stilaan onbeheersbaar te worden, zegt de gezaghebbende econoom Carsten Brzeski. "Deze situatie kan niet lang meer blijven duren. Er dreigt een generatie verloren te gaan. Als de jeugd zich tegen Europa keert, volgt er grote chaos."

Dat de toestand op ontploffen staat, beseft ook de OESO, een denktank van 34 westerse landen in Parijs. De organisatie pleit voor meer staatsinterventie, bijvoorbeeld door bedrijven te subsidiëren om jongeren in dienst te nemen. Voor een organisatie, die tot dusver steeds gepleit heeft voor deregulering en minder staatsinterventie, is dat een opvallende bocht.

Prioriteit

"We vragen overheden snel actie te ondernemen om banen te scheppen voor jongeren, zelfs door onorthodoxe maatregelen die je in normale tijden niet zou verwachten, zoals subsidies voor bedrijven die jongeren in dienst willen nemen", zegt Stefano Scarpetta van het werkgelegenheidsdepartement van de OESO.

EU-leiders hebben van de strijd tegen jeugdwerkloosheid een prioriteit gemaakt. Vorige maand spraken ze af om 8 miljard vrij te maken voor banen en opleidingen voor jongeren. Maar er bestaat veel scepsis of met die miljarden een snelle kentering mogelijk is.

"Er bestaat geen wondermiddel. De economische groei is momenteel te zwak om de werkloosheid te doen dalen. Zelfs met nieuwe investeringen duurt het nog jaren voor er nieuwe jobs worden geschapen", zegt Brzeski. >>16