© ccf

Minister Weyts: “Tijd om te doen wat we beloofd hebben, inclusief overkapping”

“Het is tijd om vooruit te gaan en te realiseren wat we beloofd hebben, namelijk meer mobiliteit en een betere leefbaarheid. En dus inclusief de overkapping van de Antwerpse Ring.” Dat zegt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts in reactie op de ambitienota van overkappingsintendant Alexander D’Hooghe. De intendant, die werd aangesteld door de regering, liet maandag weten dat het project 9 miljard euro zou kosten.

De volledige overkapping van de Ring is volgens D’Hooghe geen doel op zich, maar een middel om verschillende andere doelstellingen te realiseren. Een overkapping moet onder meer de luchtkwaliteit verbeteren, de gevolgen van de klimaatverandering voor Antwerpen beperken, groengebieden met elkaar verbinden en ruimte vrijmaken voor openbaar vervoer rond de stad.

Ben Weyts is tevreden met de plannen van de intendant. “Alles is nu klaar om met vereende krachten werk te maken van oplossingen die het leven in en rond Antwerpen beter maken”, zegt hij. “We weten wat ons verdeelt, het moet nu gaan over hetgeen ons bindt. Laat ons elkaar ontmoeten aan de werkbank in plaats van in de rechtbank.”

“Grootse investeringen”

In een opiniestuk wees Wouter Van Besien (Groen) er afgelopen weekend nog op dat er voorlopig geen zicht is op de financiering van een overkapping. De aanleg van de Oosterweelverbinding zelf wil de regering zoals bekend over een langere periode spreiden en buiten de Europese begrotingsdoelstellingen houden, maar voor de overkapping is er geen businessplan, aldus het parlementslid.

“Dit plan bevat grootse investeringen in de toekomst”, reageert Weyts. “Die zullen dus gefaseerd moeten verlopen en over diverse regeerperiodes. Vergelijk het met het Sigmaplan waar we sinds 1977 gestaag en stapsgewijs over verschillende regeerperiodes heen investeren in natuur, veiligheid en economie. Maar met een duidelijke horizon voor ogen waarbij dit plan kan dienen als kompas.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER