Direct naar artikelinhoud

Farmasector voert gerechtelijke oorlog over zaak-Viktor

Er woedt een juridische oorlog tussen koepelvereniging Pharma.be en Alexion, het farmabedrijf dat het zieke jongetje Viktor (7) gebruikte om een peperduur medicijn te laten terugbetalen. Intussen pleit senator Louis Ide (N-VA) ervoor om ook 'Jan met de pet te betrekken in zulke dossiers'.

Bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg staat een opmerkelijke zaak op de rol, zo meldt nieuwswebsite Apache. Hoofdrolspelers zijn de belangenvereniging Pharma.be en haar omstreden lid Alexion.

Zo'n drie maanden geleden was het hele land in de ban van Soliris, een geneesmiddel van farmabedrijf Alexion. Het medicijn bleek even duur als levensnoodzakelijk, zeker voor het zieke jongetje Viktor, die aan de zeldzame aHUS-nieraandoening lijdt. De behandeling, die jaarlijks zo'n 220.000 euro opslokt, werd voor bepaalde patiënten in ons land al terugbetaald, maar om Viktor te redden was een uitbreiding van de terugbetaling nodig.

Toen die uitbreiding in het gedrang kwam, schreeuwden Viktors ouders hun wanhoop uit in de pers. Later, begin mei, kwam evenwel aan het licht dat het farmabedrijf de ouders zelf de weg naar de media had getoond. Alexion wilde zo de druk op minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) opvoeren. De minister en het farmabedrijf bereikten uiteindelijk een akkoord, maar de verontwaardiging was compleet.

Sancties

Ook Leo Neels, directeur van Pharma.be, reageerde niet mals en verwees naar de deontologische code die de koepelorganisatie onderschrijft. Die vereist dat alle contacten tussen de farmawereld, vertegenwoordigers en patiënten transparant verlopen. Pharma.be begon een intern onderzoek naar Alexion en sloot sancties niet uit.

Het resultaat van het onderzoek zou intussen bekend moeten zijn, maar daar stak het farmabedrijf een stokje voor. Alexion stapte onlangs naar de Brusselse rechtbank en diende een eenzijdig verzoekschrift in om Pharma.be het zwijgen op te leggen. Pharma.be, dat sinds 12 juni monddood is, vecht dat spreekverbod nu aan. Gisteren werd de zaak ingeleid, midden september volgt het pleidooi.

"Wij willen gewoon transparantie", stelt directeur Leo Neels. "Wij denken als belangenvereniging ook aan de morele belangen in onze sector. De deontologische code is voor al onze leden bindend."

Alexion, dat gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, kan een openlijke tik op de vingers echter missen als kiespijn. Zeker nu farmareus Roche warm zou lopen voor een overname van het bedrijf. Vorige week voorspelden beursanalisten nog een overnamebod van ruim 15 miljard euro.

Nu het stof in de zaak-Viktor wat gaan liggen is, trekt ook de politieke wereld lessen uit dit verhaal. Zo diende senator Louis Ide (N-VA) onlangs een resolutie in om het brede publiek nauwer te betrekken in zulke dossiers. "Geef de burger begrijpelijke en objectieve informatie: heeft het medicijn in kwestie een wetenschappelijk bewezen nut? En wat zegt de kosten-batenanalyse? Jan met de pet moet daar zicht op krijgen, moet mee kunnen beslissen welke terugbetalingen hij verantwoord vindt. Nu gebeuren die beslissingen te veel boven de hoofden van de mensen."