Direct naar artikelinhoud

121.000 Belgen kloppen aan bij Voedselbanken

In 2012 vroegen 121.000 mensen in ons land de Voedselbanken om steun: een record. Sinds 1995 is het aantal vragen om voedselhulp verdubbeld. 'Vanaf volgend jaar zal er allicht niet genoeg eten zijn om alle behoeftigen te helpen.'

Belgen vinden massaal de weg naar de Voedselbanken. Vorig jaar zochten liefst 121.000 mensen hulp, 4.500 meer dan in 2011. Het is de sterkste stijging sinds het begin van de economische crisis in 2008. "Het is een triest record", zegt Alfons De Vadder, gedelegeerd bestuurder van de federatie van Voedselbanken. "Momenteel helpen we bijna dubbel zoveel mensen als in 1995."

Hulpverleners zien het hulpbehoevende publiek veranderen. Waar vroeger vooral vreemdelingen en kansarmen nood hadden aan voedsel, heeft tegenwoordig ook de middenklasse het lastig. "Zo zijn er de kleine zelfstandigen die door de crisis failliet zijn gegaan en kampen met grote schulden", legt De Vadder uit. "Maar we zien ook veel eenoudergezinnen, doorgaans moeders met geen of een laag inkomen."

Meest opvallend is evenwel de toestroom gepensioneerden. Volgens De Vadder hebben zij pas sinds kort de weg naar de Voedselbanken gevonden. "Jaren geleden zag je hen amper. Zij moeten het al langer stellen met een klein pensioen, maar zien zich nu door de gestegen prijzen genoodzaakt om bij ons aan te kloppen."

De Vadder vermoedt dat het aantal hulpbehoevenden zal blijven toenemen. Hij vreest dan ook de gevolgen van het besluit van de Europese Unie om de subsidies voor voedselhulp terug te schroeven. "Op dit moment krijgen we veel voedseloverschotten van de Europese Unie", verklaart De Vadder. "Vanaf volgend jaar valt dat budget terug en krijgen we nog slechts veertig procent van de goederen die we nu ontvangen. Dat betekent dat onze werking in de problemen gaat komen. Zo zal er allicht niet genoeg eten zijn om alle behoeftigen te helpen. Ik hoop dat de regeringen van ons land bijspringen."

Ondanks de recordcijfers staat België niet alleen. Ook elders in Europa hebben honderdduizenden burgers nood aan voedselhulp. Het Europese Rode Kruis geeft aan dat het op dit moment meer voedsel uitdeelt dan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Drie miljoen Spanjaarden zijn afhankelijk van voedselpakketten. Het zorgt ervoor dat het Europese Rode Kruis in een aantal landen meer de focus moet leggen op binnenlandse hulp dan op buitenlandse projecten.

Naast de Zuid-Europese crisislanden hebben ook rijkere landen als Luxemburg en Finland hulp gevraagd. Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nederland moesten vooralsnog geen beroep doen op noodhulp van het Rode Kruis.