Direct naar artikelinhoud

Psychiater: 'Er was geen reden tot collocatie'

Psychiater Eugeen De Bleeker kwam gisteren op de zitting uitleggen waarom hij het destijds niet nodig vond om Kim De Gelder te laten colloqueren. 'Een psychiater is een serieuze stempel voor een jongen van 19.'

Eén keer heeft psychiater Eugeen De Bleeker Kim De Gelder en diens ouders op consultatie gehad. "Haarfijn weet ik dat niet meer." Toch blijft dat ene bezoek de psychiater achtervolgen. De advocaat van De Gelder trachtte hem al voor de rechter te slepen wegens schuldig verzuim. Omdat De Bleeker de noodkreet van de ouders van De Gelder zou hebben weggelachen. De raadkamer stelde de psychiater buiten vervolging.

"Ik heb die mensen nooit uitgelachen. Omdat ik in heel mijn hele leven nog nooit gelachen heb met de miserie van mensen", zei de psychiater met meer dan dertig jaren dienst op de teller. Want volgens de dokter was er wel degelijk een probleem. "Eerst had ik een gesprek met zijn ouders. Ze vertelden me over zijn slaapproblemen. Ze zeiden ook dat ze geen contact meer met hun zoon hadden. Hij deed zijn eigen ding, sloot zich af en verzette zich tegen zijn ouders. Dat zijn allemaal dingen die bij menig jongeren voorkomen. Ik dacht: die jongen is op zoek naar zijn identiteit."

Psychiater De Bleeker zei dat hij het niet nodig vond om Kim De Gelder gedwongen op te laten nemen. "Ambulante therapie bij een psycholoog leek me beter. Dat hij niet naar de psychiater moest was een weloverwogen keuze: een psychiater is een serieuze stempel op die leeftijd. Zijn ouders waren direct akkoord met mijn beslissing."

Eergisteren noemden vader en moeder De Gelder de niet-gedwongen opname nochtans een gemiste kans. "Op dat moment was hij geen gevaar voor zichzelf en voor de maatschappij. Wettelijk was er geen basis om hem te colloqueren", stelde de psychiater.

Haentjens schoot uit zijn krammen. "Je hebt hem een half uurtje onderzocht. Hoe kan je op zo'n korte termijn nu vaststellen of iemand schizofreen is?" De psychiater, kalm: "Op dat moment was daar geen enkele aanwijzing voor." En wat met de verslagen van de andere psychiaters die de ouders je gaven, wilde Haentjens weten. "Nooit gezien. Dat kan ik me toch niet herinneren", antwoordde De Bleeker.

Haentjens, nog kwader: "Je bent wel heel selectief. Ik zal niet dulden dat jouw getuigenis misbruikt wordt om op dit proces te zeggen dat Kim De Gelder normaal is." Ook de psychologe - overigens de vrouw van De Bleeker - zag nooit psychoses bij De Gelder. "Ik wilde doordringen bij Kim De Gelder, maar hij zag dat zelf niet zitten. Dan heeft therapie geen zin", zei Mieke Van De Sande.

Ook de beste vriend van Kim De Gelder kwam gisteren zeggen dat hij nooit iets had gemerkt. "De Kim die ik heb gekend en de Kim die hier zit, dat zijn twee verschillende personen", zei de twintiger in tranen.