Direct naar artikelinhoud

'Ik verdien levenslang'

Welke groenten had de politieman in zijn moestuin staan? En gebruikte hij sproeistoffen? Met nieuwsgierige ogen stelde Kim De Gelder (24) de ene na de andere vraag. In enkele opgenomen verhoren geeft hij zichzelf levenslang. 'Ik verdien niet beter.'

Zemogen van geluk spreken dat ze Kim De Gelder die dag hebben gepakt, zei Luc Cocquereaux, de dossierbeheerder. "Anders hadden we hem wellicht nooit gevonden. Of misschien pas veel later, bij toeval. Want wat waren we met zijn vingerafdrukken? De Gelder was toen nog niet bekend bij de politie." Na zijn arrestatie sleet de politieman uren met Kim De Gelder. Maar Cocquereaux wilde zich gisteren niet uitlaten over diens geestestoestand. "Iedereen moet dat straks voor zichzelf uitmaken bij de videoverhoren." Naast twaalf klassieke verhoren filmde de politie ook negen verhoren. Op het proces gisteren waren enkele fragmenten te zien.

Het licht knipte uit in de assisenzaal en daar zat hij dan op het verlichte scherm. In een hoekje van een donkere kamer, ineengezakt op een stoel. Met zijn haar nog koperros en in een volledig witte overall - zijn kleren werden onderzocht op sporen. Zijn ondervragers Hans Neubourg en Julie Sarre zeiden dat hij in ruim vijf uur nauwelijks bewoog. Neuborg: "Hoewel hij amper bewoog, begreep hij ons. Want toen we hem vroegen even voorover te buigen om zijn handboeien los te maken reageerde hij."

Doel bereikt

Op het scherm laat De Gelder inderdaad zijn bovenlichaam zakken. Vervolgens fixeert hij zijn blik op een punt op de vloer. De ondervrager probeert De Gelder te lijmen: "We gaan jou met respect behandelen. En ik hoop jij ons ook", zegt een stem in de verhoorkamer. "Zit je comfortabel? Zit je goed? Of zou je graag van kledij wisselen? Anders kunnen we dat hiernaast doen. Want dat wordt hier allemaal gefilmd." Geen reactie, geen beweging. "Ik weet dat een eerste gesprek moeilijk is. Voor jou, maar ook voor mij. Sta recht. Ik weet dat je me hoort." De Gelder blijft zitten, met de handen op zijn knieën.

De ondervragers verlaten het lokaal. Zodra de deur dicht is, beweegt De Gelder, ontspant hij zich en legt zijn hoofd in zijn nek. Hij grijnst. Zijn witte overall maakt een krakend en scheurend geluid. Als de ondervragers weer binnenkomen, versteent De Gelder. Het licht floept aan. In de zaal knippert De Gelder met zijn ogen.

Twee dagen later praat De Gelder voor het eerst. Hij weent en zegt dat hij bang is. Omdat hij niet weet wat er met hem gaat gebeuren. Andere fragmenten tonen een De Gelder die antwoordt op de vragen. Op een zeurende en monotone toon, zoals hij zich ook uitdrukte tijdens de eerste procesweek. Zijn ondervragers zeggen dat ze de waarheid willen vinden. "Voor mij maakt dat eigenlijk niet zo veel uit. Het is tijdsverspilling. Jullie willen iets weten, ik wil niets zeggen. Dat is jullie probleem. Ik zou liever in mijn bed liggen."

Hij klaagt ook. Onder andere over zijn broer die hem daags voor de moord op Elza Van Raemdonck had getelefoneerd. "Mijn ouders en mijn broer bleven me lastigvallen. Dat was de trigger om iedereen te vermoorden, denk ik. Anders had het er compleet anders uitgezien." De Gelder geeft ook details. Afschuwelijke details over de moorden. "Die woede zat zo diep."

De Gelder - in een blauwe sporttrui - vertelt op het scherm ook dat hij zich neerlegt bij een levenslange gevangenisstraf. "Ik heb eigenlijk veel spijt van wat ik heb gedaan. Ik had beter mijn tijd gestoken in mijn levenskwaliteit te verbeteren in plaats van mensen te vermoorden. Ik zal altijd in de gevangenis zitten. Ik aanvaard dat ook. Ik verdien niet beter."

De Gelder zegt ook dat zijn doel enigszins is bereikt. "Ik wilde mensen doden. Dat heb ik gedaan. Anderzijds ben ik wel blij dat het maar vier doden zijn en niet meer. Nu zou ik naar een psychiater gaan en vertellen over mijn plannen om te moorden."

Show opvoeren

Gisteren kwam het tijdens de zitting voor de tweede keer op rij tot een clash tussen De Gelder en zijn advocaat. Jaak Haentjens had nog maar twee woorden uitgebracht of De Gelder onderbrak hem alweer opnieuw over zijn drijfveren.

Haentjens: "Vertel het! Iedereen mag het horen."

De Gelder: "Of je kunt de brief met mijn drijfveren aan het dossier laten toevoegen?"

Haentjens: "(roept smekend) Maar leg het dan uit! Waarom ben je naar Elza geweest? Waarom heb je haar gedood? Waarom heb je dat allemaal gedaan? Ik houd je toch niet tegen Kim. Leg het uit, alstublieft.

De Gelder: "Ik wil je niet tegenspreken."

Haentjens: "(zucht) Ik ben daar ook al vier jaar mee bezig: waarom heb je dat gedaan?"

De Gelder: "Je moet nu ook geen show opvoeren."