Direct naar artikelinhoud

Huis met drie slaapkamers kost gemiddeld 220.000 euro

De gemiddelde verkoopprijs van een huis met drie slaapkamers steeg met 5 procent van 209.000 euro in 2010 tot 220.000 euro in 2011. En de prijs van een appartement met twee slaapkamers steeg met 7 procent naar 177.500 euro, stelt vastgoedmakelaar ERA in een marktanalyse vast.

De Belgische woningmarkt blijft volgens de makelaars sterk presteren. De kandidaat-verkopers zijn wel realistischer geworden. Er wordt door de kandidaat-koper ook steeds meer rekening gehouden met het Energie Prestatie Certificaat bij het bepalen van het bedrag hij wil besteden aan de aankoop van een huis.

Het verschil tussen de initiële vraagprijs en de uiteindelijk beklonken verkoopprijs zakte het afgelopen jaar van 12,8 procent naar 10,3 procent, leidt ERA af uit de 5.327 vastgoedtransacties waarbij de makelaars van ERA vorig jaar met succes bemiddelden.

Woningen werden in 2011 sneller verkocht. In 2011 stond een huis in België gemiddeld 91 dagen te koop, in 2010 was dat nog 96 dagen. In 2009 waren er nog 103 dagen nodig om een handtekening te krijgen. Appartementen werden in 2011 gemiddeld in 102 dagen verkocht, dat was 10 dagen sneller dan in 2010. In Vlaanderen werden de huizen wel sneller verkocht dan in Wallonië, respectievelijk na gemiddeld 88 en 107 dagen.

De impact van het Energie Prestatie Certificaat (EPC) begint, nu de kopers zich bewuster worden van de noodzaak ervan en de alsmaar sterker stijgende energieprijzen, steeds duidelijker te worden. Waar het hoge energieverbruik tot een paar jaar geleden bijna niet verdisconteerd werd in de prijs van een woning, zie je nu dat de prijs van isolatiewerken gewoon van de vraagprijs afgetrokken moet worden om de woning aan de juiste prijs te koop te zetten.

Het fenomeen doet zich vooral voor in de prijsklasse van woningen tussen circa 175.000 euro en 350.000 euro. Woningen van minder dan 150.000 euro zijn meestal in een dusdanig slechte staat dat deze al ingrijpend verbouwd of gerenoveerd moeten worden. Voor eigenaars van woningen boven de 350.000 euro zijn de energiekosten relatief gezien van iets kleiner belang.

Iain Cook, managing director van ERA, benadrukt dat de markt niet uit evenwicht is. "Woningen tot circa 350.000 euro worden nog steeds heel goed verkocht. Het zijn vooral de woningen in het hogere prijssegment die moeilijker verkocht raken, en er zijn ook regionale verschillen."

Samen met Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, bevindt de Belgische vastgoedmarkt zich in een exclusief groepje van landen die niet veel last schijnen te hebben van de economische crisis, stelt ERA vast.

Ondanks de relatief sterke economie kwam de Nederlandse vastgoedmarkt in zeer veel regio's tot een vrijwel complete stop. Het aantal transacties en de prijzen daalden er spectaculair. In Nederland werden het afgelopen jaar minder woningen verkocht dan in België.