Direct naar artikelinhoud

Dubbele bomaanslag opveiligheidsdiensten in tweede stad van Syrië: zeker 28 doden

Twee bomaanslagen op veiligheidsdiensten in de Syrische stad Aleppo hebben minstens 28 levens geëist, terwijl het Syrische leger elders zijn tegenaanval op opstandige steden voortzette. Daar vielen naar schatting nog eens 110 doden.

De Syrische staatstelevisie toonde beelden van de verwoesting in Aleppo, een economisch belangrijke stad waar de familie Assad relatief veel steun geniet. Tussen het puin van verwoeste gevels en kapotte auto's lagen ernstig verminkte lichamen. Onder de doden zijn zowel militairen als burgers. "Het spijt me dat we dit moeten laten zien", zei de verslaggever, "maar dit doen de terroristen die het op ons gemunt hebben." Bij de dubbele aanslag vielen volgens de autoriteiten 235 gewonden onder burgers en veiligheidspersoneel.

Het was gisteravond nog onduidelijk wie de aanslag op de kantoren van de machtige veiligheidsdienst heeft uitgevoerd. Eerst eiste het Vrije Syrische Leger (FLA), bestaande uit gedeserteerde militairen, de verantwoordelijkheid op. Later stelden andere oppositiepartijen dat het regime van Assad zelf de explosies had veroorzaakt in een poging de opstandelingen in een slecht daglicht te plaatsen.

Het is de derde grote aanslag in een paar maanden tijd in Syrië. Op 23 december werden twee zelfmoordaanslagen gepleegd in de hoofdstad Damascus. Daardoor kwamen meer dan 40 mensen om het leven. Een dag eerder waren Arabische waarnemers aangekomen in het land. Zij moesten controleren of het Syrische bewind het bloedvergieten zou stoppen. Enkele weken later vielen 26 doden en meer dan 60 gewonden door een bomexplosie in Damascus.

Na het vrijdaggebed begonnen in veel Syrische steden weer demonstraties. Daarbij richtten spreekkoren vooral hun woede op Assad en op Rusland en China. Die landen blokkeerden vorig weekend een resolutie in de Veiligheidsraad van de VN om Assad tot aftreden te dwingen. 'Rusland vermoordt onze kinderen. Vliegtuigen, tanks en het veto van Rusland vermoorden onze kinderen', schreven activisten op Facebook. Veiligheidsdien-sten schoten weer met scherp om menigtes uiteen te drijven.

Na een belegering van een week zijn enkele wijken in de stad Homs zwaar beschadigd. Volgens een inwoners is er geen straat meer te vinden zonder kapotte huizen en granaatkraters. Meer dan 500 burgers zijn door mortier- en raketvuur omgekomen, velen van hen liggen nog onder het puin, stelt de oppositie. Die claim kan niet worden gecontroleerd. De elektriciteit is al dagen afgesloten en voedsel en medicijnen raken op, meldden opstandelingen telefonisch.

Op YouTube verscheen een filmpje waarin een paar honderd jongeren, tijdens een nachtelijke gevechtspauze in Homs, op straat dansten en anti-Assadliedjes zongen. Zij werden aangevoerd door de 22-jarige Syrische voetbalster Abdelbassad Sarout.