Direct naar artikelinhoud

Sterrenkok Luc Bellings scheldt sociale inspectie uit voor SS'ers: 2.500 euro boete met uitstel

Sterrenchef Luc Bellings (44) en zijn partner zijn veroordeeld omdat ze een inspectie in het tweesterrenrestaurant Aan Tafel met Luc Bellings in Hasselt tegenwerkten. Er stonden ook twee illegalen aan de vaat.

In oktober vorig jaar ging Bellings door het lint toen een inspectieploeg neerstreek in volle service. De chef noemde twee vrouwelijke controleurs die het personeel naar identiteitskaarten en andere documenten vroegen, SS'ers. Hij verweet de ambtenaren vooroorlogse praktijken. "Jullie gaan hier op een stoel zitten en wachten tot 23 uur. Dán kan ik de papieren tonen", zei de chef. Tijdens de eigenlijke controle bleken uiteindelijk twee illegalen in de keuken aan het werk.

De strafrechter in Hasselt veroordeelde Bellings gisteren tot een boete van 2.500 euro met uitstel wegens het verhinderen van de controle door de sociale inspectie. Zijn partner werd veroordeeld tot een boete van 30.000 euro met uitstel voor het tewerkstellen van de twee illegalen. Ter verdediging voerde Bellings aan dat de afwassers hem om de tuin hadden geleid met valse documenten. Verder beklemtoonde Bellings dat het runnen van een sterrenrestaurant veel stress meebrengt. Dat maakte weinig indruk op de rechter. "Op zijn website staat dat meneer Bellings zijn klanten met liefde en toewijding verzorgt. Dat houdt in dat hij zijn klanten respect betoont. Het is betreurenswaardig dat de beklaagde er niet in slaagt hetzelfde respect op te brengen voor de controleurs van de sociale inspectie", staat in het vonnis.