Direct naar artikelinhoud

Europa deelt zware klap uit aan Oosterweeldossier

De geldconstructie voor de Antwerpse Oosterweelverbinding stoot op een njet. De Vlaamse regering probeerde de kostprijs van 3,25 miljard euro uit haar begroting te houden, maar dat mag niet van Eurostat, de Europese statistische dienst. Vlaanderen kan wellicht niet anders dan de miljarden onder de Vlaamse begroting te klasseren. Dat betekent dat Vlaanderen fors moet besparen, extra belastingen moet heffen of geld lenen. "Dit legt een bom onder de Vlaamse begroting", zegt Groen-oppositielid Björn Rzoska.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het Oosterweelproject alsnog voortzetten. "Het probleem van de files rond Antwerpen moet worden aangepakt. Dat staat duidelijk in het regeerakkoord", zegt Weyts. Elders binnen de regering valt te horen dat de 3,25 miljard euro niet in één keer zou moeten worden afbetaald. Het bedrag zou stelselmatig worden afgelost, naarmate de werken vorderen. Oosterweel wordt ten vroegste in 2022 opgeleverd.

De Vlaamse regering hoopt alsnog iets te kunnen forceren. Alle hoop ligt bij CD&V-politica Marianne Thyssen en de andere Europese commissarissen.

>>4