Direct naar artikelinhoud

Meer gescheiden ouders ontvoeren eigen kinderen

Er is een stijging in het aantal kinderontvoeringen door ouders, zo blijkt uit cijfers van ministers Koen Geens (CD&V) en Didier Reynders (MR). In 2013 was er een daling, maar vorig jaar werden er 276 nieuwe dossiers geopend.

Het gaat om ouders die gescheiden zijn en van wie er één in het buitenland woont. De kinderen gaan daar dan tijdens de vakanties op bezoek, bijvoorbeeld een aantal weken in de zomer. Wanneer de thuis gebleven ouder zijn of haar kind niet meer ziet terugkeren, spreekt men van parentale kinderontvoering.

In 2014 werden er zo 276 nieuwe dossiers geopend, een lichte stijging tegenover 2013. Toen waren het er 245. Die cijfers zijn vrijgegeven in een antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

Meer echtscheidingen

Het fenomeen kan gelinkt worden aan bredere maatschappelijke trends. "Er zijn meer echtscheidingen en de wereld is internationaler geworden, dus verhuizen meer mensen naar het buitenland", legt Lahaye-Battheu uit. "Als er tussen de ouders geen duidelijke verblijfsregeling bestaat of als een van beiden die aan zijn of haar laars lapt, worden de kinderen daar de dupe van."

De helft van het aantal ontvoeringen gebeurt in de zomer, wanneer de kinderen op bezoek gaan bij hun in het buitenland wonende ouder.

Het land waar de 'kidnappende' ouder zich bevindt, speelt ook een rol. Als het om landen gaat die het Haags Kinderontvoeringsverdrag van 1980 hebben ondertekend, wordt een derde van de zaken opgelost. Dit tegenover slechts een achtste van de gevallen in de landen die niet door dat verdrag gebonden zijn, zoals bijvoorbeeld Rusland.

"Dat komt doordat de verdragsgebonden landen het kind laten terugkeren naar het land van oorsprong, waar de zaak dan verder beslecht wordt", verduidelijkt experte Hilde Demarré van Child Focus. Die dossiers vallen onder de bevoegdheid van de FOD Justitie, die de gedupeerde ouder dan op gerechtelijk, psychologisch en financieel vlak helpt. De andere zaken komen bij de FOD Buitenlandse Zaken terecht.

Als het om verdwenen kinderen gaat, zijn parentale ontvoeringen de meest voorkomende oorzaak. Demarré: "Ontvoeringen door vreemden zijn hiermee vergeleken uitzonderlijk, en ook ontvoeringen door derden, zoals andere familie of vrienden, komen veel minder voor."