Direct naar artikelinhoud

De Zoo krijgt een 'extreme make-over'

De Antwerpse Zoo gaat voor een extreme make-over. De dierentuin wil weer naar de grandeur van begin vorige eeuw. Als bezoeker zal je midden tussen de gorilla's en chimpansees staan, die een regenwoudparadijs krijgen. De Zoo kijkt ook uit naar een nieuwe 'Gust' voor de gorillavrouwtjes.

In bezoekersaantallen ligt dierenpark Pairi Daiza met zijn panda's al mijlenver voorop, maar in Antwerpen blijft directeur Dries Herpoelaert niet bij de pakken zitten. "We willen straks weer boven het miljoen bezoekers uitkomen. Hoe? Door de perfecte balans te vinden tussen een fantastische bezoekerservaring, dierenwelzijn en erfgoedwaarde. Niemand klopt ons in ligging, authenticiteit en historiek."

De blikvanger is gereserveerd voor de vijf gorilla's en negen chimpansees. Decennia moesten ze het zonder deftig buitenterras doen, maar vanaf de zomer van 2016 kunnen ze ravotten met de voeten in het gras en het hoofd in de wind. De Zoo bouwt voor de veertien mensapen twee grote buitenverblijven van samen 1.850 vierkante meter.

Glas en netten zorgen ervoor dat je als bezoeker niets moet vrezen van dit stukje jungle. Ook al kun je de apen zien, horen én ruiken. "Je staat oog in oog met hen en ziet ze spelen, vlooien en ruziemaken", zegt curator Sander Hofman. En wie weet, komt er ooit weer een gorilla die de immense populariteit van de iconische Gust (jaren '50 tot jaren '80) evenaart.

De Zoo wil immers graag gaan kweken met zijn mensapen. Manager dierenzorg Sander Hofman: "Dat kan pas als onze oude, onvruchtbare gorilla Kumba het loodje legt. We willen hem niet meer verplaatsen. Zijn vervanger moet een westelijke laaglandgorilla uit een andere dierentuin zijn. Van onze vier vrouwtjes is Mambele (16) de enige écht geschikte om voor nakomelingen te zorgen."

Exotische beleving

Van de jungle loop je stijgend en dalend, over een glooiend wandelpad, naar een heuse savanne met een enorme volière. Kaapse buffels met honderden watervogels - die regelmatig op de rug van een buffel meewandelen - staan garant voor een exotische beleving. De savanne moet in het najaar van 2016 klaar zijn. Ze ligt in het stuk van anderhalve hectare dat de Zoo 'won' na het afbreken van een dertigtal huizen in de Provinciestraat, Ommeganckstraat en Ploegstraat.

Eén van de troeven wordt een nieuw restaurant met vierhonderd zitplaatsen. Dat is het witte gebouw op de foto. De bezoekers kunnen onder dat restaurant door wandelen. Je passeert ook de verblijven van zebra's en giraffen.

Ook niet mis: de nieuwe Zoo-ingang, die een stuk dieper in het park komt. Zo ontstaat een nieuw plein voor iedereen, ook voor wie geen ticket koopt. Naast het Flamingo-restaurant wordt een nieuw welkomstgebouw opgetrokken.

De leeuwenbeelden aan de huidige ingang krijgen een nieuwe plek. Twee kunstwerken zullen tussen het leeuwenperk en het voormalige tijgerverblijf staan, de andere twee beelden verhuizen naar de beide zijden van de wandelweg bij de zeehonden.

En dan zijn er nog de okapi's, het logodier van de Zoo. Hun Moorse tempel herleeft in zijn oude glorie. Dankzij een nieuw buitenverblijf - een serre - zal je de okapi's het hele jaar door kunnen zien. Ten slotte gaat de Zoo ook een 36-tal stokoude, ongezonde bomen vervangen door 70 nieuwe.

Kostenplaatje van de hele operatie: 15 miljoen euro. Alles moet klaar zijn tegen volgende zomer.