Direct naar artikelinhoud

'Sluit Palestijnse kinderen op'

Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de golf van geweld in Jeruzalem en de bezette Palestijnse gebieden. Heel wat Palestijnen vinden dat Israël hen provoceert en geweld uitlokt. Tegelijk willen Joodse kolonisten vandaag op straat komen om Netanyahu aan te sporen tot nog hardere repressie.

Het is een wonder dat de bestuurster het overleefd heeft." Kolonistenleider Davidi Perl toont een foto van een auto waarvan de voorruit verbrijzeld is. En nog zo'n foto. En nog een. "Genoeg is genoeg", zegt Perl. Hij is mede-initiatiefnemer van een demonstratie die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanavond moet aansporen harder op te treden tegen Palestijnse stenengooiers en messentrekkers. Tegen "iedere terrorist" die het op Joden voorzien heeft, zowel binnen als buiten de bezette gebieden. "Israël verenigd tegen terrorisme", is het officiële motto.

Perl heeft zijn bivak opgeslagen voor de residentie van Netanyahu in het centrum van Jeruzalem. Daar is een klein tentenkamp opgericht door inwoners van kolonies. Het is niet zozeer een uiting van protest: "We willen Netanyahu een steuntje in de rug geven", zegt Perl. Hij is hoofd van de Regionale Raad van Gush Etzion, een conglomeraat van circa twintig illegale Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Gush Etzion is een regio met zowat 80.000 Joodse en 30.000 Palestijnse inwoners dat volledig in Palestijns gebied ligt. "Vreedzaam samenleven", predikte Perl in 2012, het jaar dat hij zich met succes verkiesbaar stelde.

Sinds weken is geweld evenwel aan de orde van de dag. Het kampement bij huize Netanyahu staat er sinds begin oktober, toen een Palestijn op de Westoever rabbijn Eitam Henkin en diens echtgenote in hun auto neerschoot. Hun vier kinderen op de achterbank bleven ongedeerd. Kolonisten en geestverwante politici, die sterk vertegenwoordigd zijn in het kabinet van Netanyahu, riepen om vergelding. Netanyahu stuurde extra veiligheidstroepen naar de Westoever. "Maar extra bataljons zijn niet genoeg", zegt Perl, een vriendelijk ogende en zacht pratende man die geen enkele associatie oproept met tierende kolonisten die zelfs militairen - hun beschermheren - belagen.

'Tijd voor daden'

Volgens Perl moeten meer "afschrikwekkende maatregelen" genomen worden. Vernietig huizen van terroristen "onmiddellijk", zonder de gebruikelijke instemming van de rechterlijke macht. Stel ouders financieel aansprakelijk voor het wangedrag van hun kinderen. Die moeten, ongeacht hun leeftijd, jarenlang de cel in. De Islamitische Beweging, ontsproten aan de Moslimbroederschap in Egypte, moet verboden worden wegens het aanzetten tot haat tegen Joden. Netanyahu heeft al wel gezinspeeld op zulke stappen, "maar nu is het tijd voor daden".

Aan het hek van Netanyahu's residentie hangt een grote foto van een echtpaar en drie kinderen. De familie Fogel, vermoord in 2011 in de nederzetting Itamar. Het gebeurde niet ver de plek waar deze maand het echtpaar Henkin werd neergeschoten. "De Fogels werden in hun eigen huis afgeslacht, het was een beestachtige daad", zegt de toenmalige burgemeester Moshe Goldsmith per telefoon.

Goldsmith juicht de aangekondigde demonstratie toe. Sommige kolonistenleiders mijden de betoging, omdat ze die zien als een soort motie van wantrouwen aan het adres van een premier die hen welgezind is. Goldsmith is het met organisator Perl eens: de stem van "het volk" kan Netanyahu ertoe brengen zijn fluwelen handschoenen uit te trekken, in weerwil van oproepen van de internationale gemeenschap om terughoudend te zijn. Wat Netanyahu juist te doen staat, weet Goldsmith niet. "Ik zou niet graag in zijn schoenen staan. In elk geval moet hij laten zien dat hij de baas is."