Direct naar artikelinhoud

De Gendt op weg naar Lotto-Soudal

Het ziet ernaar uit dat Thomas De Gendt volgend jaar bij Lotto-Soudal aan een nieuw hoofdstuk in zijn wielercarrière begint. De deal zou zondag rond zijn geraakt op het WK in Ponferrada en het contract zou eerstdaags worden getekend. Jasper De Buyst komt over van Topsport Vlaanderen-Baloise.

De Gendt (28) brak in 2009 door bij Vacansoleil-DCM met onder meer etappezeges in Parijs-Nice, de Ronde van Lotharingen en de Ronde van Zwitserland. In de 'koers naar de zon' was hij ook een paar dagen leider. Eén jaar later won hij opnieuw een rit in Parijs-Nice en beleefde hij zijn voorlopige hoogtepunt met een indrukwekkende solo op de Stelvio in de Ronde van Italië en een derde plaats in het eindklassement. De Gendt ontpopte zich in die jaren tot een attractieve renner en specialist van de lange vlucht. Ook in het tijdrijden excelleerde hij. Zo werd hij derde in de tijdrit van de Tour 2011 en vijfde in de chronoproef van de Giro 2012.

Nadien deemsterde De Gendt wat weg, ook al omdat het peloton hem niet zoveel vrijheid meer gunde. Een ritzege in Catalonië en een derde plaats in de tijdrit van de Tour naar Mont-Saint-Michel waren de schaarse opflakkeringen. Toen Vacansoleil eind vorig jaar werd opgedoekt, zag het er lange tijd niet goed uit voor De Gendt. Op een bepaald moment sprak hij zelfs over stoppen. Omega Pharma-Quick.Step gooide begin oktober 2013 de reddingsboei. De Gendt nam de plaats in van Janier Acevedo, die woordbreuk had gepleegd, en tekende een contract voor één jaar. Al moest hij daar, door de heersende financiële crisis in het wielrennen, wel 80 procent van zijn loon voor inleveren.

Het jaar van de bevrijding, moest het worden bij OPQS. Maar De Gendt bleef, op een behoorlijke Giro na (drie keer top 10 in een etappe, red.), vruchteloos op zoek naar zichzelf. Bij Lotto-Soudal zou hij zijn carrière nieuw leven kunnen inblazen.

Daarnaast heeft Lotto-Soudal ook het jonge pistetalent Jasper De Buyst aan zich gebonden. De Vlaams-Brabander komt over van de opleidingsploeg Topsport Vlaanderen-Baloise.