Direct naar artikelinhoud

Panoramische beleving van muziek

e komende dagen zijn druk. Ik bouw volgende week een nieuwe tentoonstelling op in galerie de Zwarte Panter in Antwerpen. Maar zaterdag (vanavond, ER) ga ik naar een Mahlerconcert in deSingel. Ik ben een enorme Mahlerliefhebber. Het hele klimaat spreekt mij aan plus de input van poëzie bij deze componist. Er zit romantiek in en een grote bewogenheid, dat bevalt mij. De muziek van Mahler komt ook voort uit de cultuur van Centraal-Europa, die daarna helemaal verdwijnt.

“Er is nog een tweede reden waarom ik naar dat concert ga. Er wordt ook werk gespeeld van de Finse componiste Kaija Saariaho. Ik heb haar opgevoerd in het schilderij Leegte, dat op de tentoonstelling Closing Time hangt, en ik wil haar muziek nu wel eens horen. Ik had dat schilderij gemaakt op basis van een krantenartikel in Libération, toen de wereldpremière van haar opera in de Opéra de la Bastille in Parijs niet kon doorgaan wegens een staking van het personeel.

“Ik kijk ook uit naar wat Kees van Kooten volgende week zal komen vertellen in Cinema Zuid over de film Ladri di biciclette van Vittorio de Sica, een schitterende film. Ik heb een aantal films en een reeks inleiders gekozen: Hanneke Groenteman, Eric De Kuyper en Marc Didden.

“Echt uitkijken doe ik naar de nieuwe tentoonstelling van schilder Raoul de Keyser in galerie Zeno X: dat is altijd mooi en touchant werk. En waar ik zeker nog wil naar gaan kijken, is de Biënnale van de Schilderkunst in het Raveelmuseum en Museum Dhondt-Dhaenens. Alleen al omdat er zo lovend geschreven is over het werk van schilder Karel Dierckx.

“Tijdens de zomer heb ik vooral correspondenties gelezen, een favoriet genre. Deze keer waren het brieven van Delacroix en Strindberg. Een bijzonder boek is De rest is lawaai van Alex Ross, waarin hij een panoramische benadering geeft van de muziek in de twintigste eeuw. De laatste roman van Bret Easton Ellis, De figuranten, heeft mij dan weer niet kunnen bekoren.” (ER)

Jan Vanriet (1948) is schilder. Hij woont en werkt in Antwerpen en in de Provence.