Direct naar artikelinhoud

Assad geeft IS-strijders vrijgeleide uit Damascus

Zo'n 2.000 islamitische strijders en 1.500 van hun familieleden mogen het begelegerde gebied in het zuiden van Damascus verlaten. De regering-Assad sloot daarover een akkoord met hen.

De onderhandelingen over het vertrek van de extremisten duurden geruime tijd en werden gevoerd onder auspiciën van de Verenigde Naties. IS en de gewapende beweging Al Nusra stemden in omdat het regime in Damascus erin was geslaagd de strijders te isoleren. Ze konden niet of nauwelijks meer aan voedsel en andere humanitaire hulp komen. De Syrische regering is nu af van een bolwerk van extremisten dat zich feitelijk op slechts enkele kilometers van het centrum van de hoofdstad bevindt.

Het is het eerste akkoord van deze soort waarbij IS betrokken is. Tot op heden ging het om afspraken tussen het regime van president Bashar al-Assad en verschillende rebellengroepen doorheen het land. Een regeringsbron heeft het zelfs over 4.000 burgers en gewapende mannen die tot verschillende groepen behoren.

Mislukte pogingen

Normaal wordt het akkoord vanaf morgen toegepast. De betrokken personen zullen naar Raqqa worden overgebracht, de facto de hoofdstad van Islamitische Staat (IS), of naar Marea in de provincie Aleppo, aan de grens met Turkije. Vier gelijkaardige pogingen mislukten in het verleden, volgens de regeringsbron.

Daarnaast zou bij een luchtaanval een van de leiders van de belangrijkste rebellenbeweging zijn omgekomen. De luchtaanval was gericht op leiders van de Jaish al-Islam ('het leger van de islam'), tijdens een vergadering in het oostelijke Ghouta. De 44-jarige leider van de groep, Zahran Alloush, is volgens het Observatorium omgekomen, net als vijf van zijn assistenten. Het Observatorium citeert daarvoor "hoge verantwoordelijken" binnen de rebellenformatie, die de steun krijgt van Saoedi-Arabië. Aloush was de aanvoerder van Jaysh al Islam, een van de machtigste rebellengroepen in Syrië, met naar schatting enkele duizenden aanhangers. Jaysh al Islam is met name actief in de buitenwijken van Damascus. De luchtaanval zou zijn uitgevoerd door Russische vliegtuigen.