Direct naar artikelinhoud

Protest in Hongkong na verdwijning medewerkers kritische boekhandel

In de Chinese deelstaat Hongkong hebben demonstranten opheldering geëist over de mysterieuze verdwijning van vijf personen gelieerd aan een uitgeverij van kritische boeken. Oppositieleden vermoeden dat de vijf zijn ontvoerd naar het vasteland van China door de Chinese autoriteiten.

Tientallen mensen hebben geprotesteerd bij het kantoor van de vertegenwoordiger van de centrale regering, nadat bekend werd dat Lee Bo, een grootaandeelhouder in de kritische boekhandelaar Causeway Bay Books, wordt vermist. "We hebben goede redenen om te geloven dat Lee Bo is ontvoerd en vervolgens is gesmokkeld naar het vasteland voor politiek onderzoek", zei parlementariër Albert Ho tegen persbureau AP.

Tijdens een persconferentie benadrukte Hongkong-leider Leung Chun-ying dat er vooralsnog "geen aanwijzing" is dat de autoriteiten van het vasteland hebben ingegrepen in de deelstaat. Dat zou een "onacceptabele" schending van de gerechtelijke onafhankelijkheid van Hongkong zijn, aldus Leung. "Persvrijheid, publicatievrijheid en vrijheid van meningsuiting worden beschermd door de wet in Hongkong."

De vermissing van Lee Bo is de vijfde in een serie verdwijningen. In oktober en november verdwenen vier andere personen die een aandeel of leidinggevende rol hadden in Causeway Bay Books of moederbedrijf Mighty Current.

De boekhandel en uitgeverij staan bekend om de verkoop en publicatie van politiek gevoelige boeken, met name over het privéleven van hooggeplaatste politici in Peking. De boeken zijn niet verkrijgbaar op het vasteland, maar wel in Hongkong. Volgens Ho bereidde de uitgeverij een publicatie voor over veronderstelde liefdesaffaires van president Xi Jinping.

Peking heeft tot dusver op geen van de vermissingen gereageerd. Op het vasteland is het niet uitzonderlijk dat bedrijfsleiders of dissidenten voor lange periodes worden vastgehouden, of zonder bericht verdwijnen.