Direct naar artikelinhoud

'Verenigde Staten stellen nieuwe economische sancties Iran uit'

Het Witte Huis heeft zijn plannen voor het invoeren van nieuwe economische sancties tegen Iran uitgesteld. Dat meldt The Wall Street Journal.

De krant schreef vorige woensdag nog dat de Amerikaanse regering bezig was met de voorbereiding van sancties omdat Iraanse bedrijven middellange en langeafstandsraketten zouden ontwikkelen.

De nieuwe sancties zouden een tiental bedrijven en personen in Iran, Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten raken. De verwachting was dat de sancties deze week aangekondigd zouden worden. Het uitstel betekent niet dat de sancties van tafel zijn, meldt The Wall Street Journal. Het is echter niet bekend wanneer ze dan wel worden aangekondigd.

Meningsverschil

Iran veroordeelt de eventuele sancties. "Het ontwikkelen van langeafstandsraketten heeft niets te maken met de afspraken gemaakt in het kernakkoord. Eventuele sancties zijn willekeurig en illegaal", aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorige donderdag.

President Rouhani stelde in een reactie dat het rakettenprogramma van Iran zal worden uitgebreid.

Er lijkt een meningsverschil te bestaan over de interpretatie van het kernakkoord op dit punt. Amerika stelt dat het akkoord ruimte laat om sancties in te stellen tegen Iraanse bedrijven die middellange en langeafstandsraketten ontwikkelen. Iran zegt daarentegen dat ze deze sancties als een schending van het kernverdrag zal beschouwen.

Rakettesten

De Amerikaanse marine beschuldigde de Iraanse marine er woensdag van rakettesten uitgevoerd te hebben op nog geen 1.400 meter van Amerikaanse marineschepen. Het Iraanse leger ontkende dit. Een woordvoerder van de Iraanse Revolutionaire Garde noemde "het verspreiden van dergelijke valse informatie" gelijk aan "psychologische oorlogsvoering".