Direct naar artikelinhoud

'Verslaafd aan mijn smartphone'

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Cath Luyten, die samen met Tom Waes te zien is in Echt niet OK!. Vandaag vertelt zij over leven in de media.

Wat was uw meest beschamende mediamoment?

"Ik heb van niets spijt, maar wat me wel opvalt is het altijd dezelfde beelden zijn die men gebruikt om mij voor te stellen. Dan zie je me in een bubbelbad liggen of met mijn bloot gat uit de sauna komen. Veel meer bloot is er in die tien jaar Vlaanderen Vakantieland niet geweest, maar men pikt altijd die beelden eruit. Dat programma was nochtans zoveel meer, heeft mij zo gevormd en me in zo veel werelden doen verdiepen. Ik begin me daar meer en meer over op te winden."

Wordt u vaak en graag herkend?

"Ik zal niet zeggen dat ik niet graag herkend word - dan moet je deze job niet doen -, maar ik zou het verschrikkelijk vinden mocht dat mijn doen en laten bepalen. Ik vertrek 's ochtends naar school als een levend lijk. Mensen kijken dan misschien even, maar dat vind ik niet erg. Vlaanderen is op dat vlak ook een makkelijke plek. Af en toe eens een babbeltje en iedereen blij. Het is eigenlijk pas als je na een verre reis terug in Zaventem komt, dat die blikken opvallen."

Hoeveel Twitter-volgers heeft u?

"Ik twitter niet. Ik heb een profiel, maar ben nog altijd dat ei. Ik heb niet de behoefte om mijn mening de wereld in te sturen. En uit zelfbehoud ga ik ook niet kijken wat ze over mij schrijven. Bij de voorbereiding op deze vragen ben ik even door mijn Twitter gegaan. Van de misschien 200 berichten waren er 190 positief, maar die 10 negatieve blijven hangen. Dan wil ik die mensen bijna persoonlijk uitnodigen voor een goed gesprek zodat ze me verstaan. Je kweekt een dikker vel, maar het komt altijd aan.

"Om die reden heb ik ook de app van Het Laatste Nieuws van mijn telefoon gegooid. Ik word altijd zo triestig van die reacties onder de artikels, en dat hoeft zelfs niet over mij te gaan. Ik voel me nu rustiger en relaxter zonder."

Wat was uw laatste tweet of Facebook-update?

"Ik gebruik die niet vaak, ook al omdat ik een groot probleem heb met pr. Vaak sturen ze me zaken op, met de bedoeling dat je een foto ervan post. De paar keer dat ik dat gedaan heb, had ik een cheap gevoel. Ik noem het halve prostitutie. (lacht) Zelfs voor eigen projecten vind ik dat moeilijk. Dat blijft wringen. Ik vind het snel stoeferig overkomen. Iemand anders moet het maar doen voor mij."

Wat is het eerste medium dat u 's ochtends raadpleegt?

"Via de iPhone de sms'jes, de whatsapp's en mails en dan de app van De Morgen. Dat is al veel beter hé. (lacht) Daarna deredactie.be en begin ik terug aan de sms'en. Op dat vlak ben ik wel verslaafd aan mijn smartphone. Tijdens de paasvakantie waren we met vrienden op reis en hadden onze kinderen al spelend alles gereset. Ik kon mijn instellingen terugzetten als ik die aan de laptop hing, maar die had ik niet bij. Ik was zes dagen gsm-loos en dat was de meest rustige periode.

"Daarna zit je wel met de miserie door de mails, maar toch was het heerlijk. Ik pleit voor een jaarlijkse mondiale internetloze week."

Echt niet OK!, elke dinsdag om 20.35 uur op Eén