Direct naar artikelinhoud

Peeters bereikt akkoord over havenarbeid

Europa geeft groen licht voor de aanpassingen van de wet-Major van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Die regelt de havenarbeid in ons land. De vakbonden zetten zich schrap voor actie.

Europa had ons land vorig jaar al in gebreke gesteld. Havenbedrijven kunnen nu enkel een beroep doen op erkende dokwerkers uit een gesloten pool, wat in strijd is met de Europese concurrentiewetgeving. Ook het beschermde statuut was een doorn in het oog.

Die bedrijven zullen in het nieuwe voorstel ook zelf havenarbeiders kunnen aanwerven. Wel zullen de dokwerkers nog steeds een erkenning moeten aanvragen, ook als ze met dagcontracten werken. Dat laatste ligt moeilijk voor de vakbonden. Zij vrezen dat de interimkrachten de haven zullen overspoelen. De bestaande pool wordt niet afgeschaft, maar volgens de bonden zou die de facto verschrompelen.

Daarnaast vraagt Europa dat dokwerkers kunnen 'multitasken'. Nu is het zo dat die enkel activiteiten kunnen uitvoeren die strikt binnen hun categorie vallen. Wie laadt en lost, mag niet met de vrachtwagen rijden en omgekeerd. De bonden en de havendirectie vrezen voor de veiligheid.

"De dokwerkers die de lading in het schip vastsjorren, hebben een zeer specifieke rol. Dat kun je niet aan iedereen overlaten", zegt Eddy Bruyninckx, CEO van de haven.

En dan zijn er nog de havenarbeiders in de logistieke sector, die kleinere goederen inpakken voor verdere verzending. Zij moeten niet langer een erkenning aanvragen, maar blijven wel vallen onder het officiële statuut van de havenarbeider.

Grote actie

Peeters heeft nu tot juni volgend jaar om zijn voorstellen concreet uit te werken. Daarvoor rekent hij op de sociale partners. De aanpassingen zullen ook geleidelijk ingevoerd worden en pas tegen 2020 volledig van kracht zijn. Peeters heeft het over een 'modernisering', geen 'afschaffing' van de wet-Major. De vraag is of de vakbonden ook meestappen in het verhaal. Al maanden houden ze zich klaar voor een grote actie. Een vonk kan de boel doen ontploffen.

Om lekken te vermijden stuurde Peeters het definitieve voorstel pas gisteravond laat per koerier naar de sociale partners. Daarom houdt ABVV-topper Marc Loridan zich nog even in. Maandag pleegt hij overleg met zijn achterban en zal hij het officiële standpunt formuleren.

Peeters wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de bonden: "Door dit af te blazen, schieten ze zichzelf in de voet. Alles is beter dan een veroordeling door Europa. Dan blijft er van het statuut niets meer over."