Direct naar artikelinhoud

Chelsea heeft geen spijt van vertrek De Bruyne

Iedereen werd beter van zijn transfer, maar zo nu en dan zorgt Kevin De Bruyne (23) voor een zure opris-ping op Stamford Bridge. Spijt dat het een topspeler liet gaan, heeft Chelsea nog altijd niet. Dat een belang-rijke reden verzwegen wordt, frustreert de Engelsen wel.

Zolang Kevin De Bruyne in de belangstelling blijft staan van Manchester City en blijft floreren in de Bundesliga, zal Chelsea blijvend herinnerd worden aan januari 2014. Dat was het moment dat de club de knoop doorhakte om de Rode Duivel voor meer dan 22 miljoen euro - en een verbeterde sponsordeal met Audi - naar Wolfsburg te laten vertrekken. Toch, zo valt in Londen te horen, hebben 'The Blues' geen spijt van die beslissing.

De voetballer De Bruyne kan de sportieve leiding nog altijd bekoren - zijn topseizoen in de Bundesliga met verkiezing tot Speler van het Jaar - wordt bewonderd, maar ook de mentale twijfels zijn gebleven. Die wilden clubofficials na een zoveelste tabloidverhaal nog eens onderstrepen.

Even terug naar december 2013. Na drie maanden bankzitten heeft Kevin De Bruyne een gesprek met José Mourinho. De coach haalt er zijn statistiekenmap van alle aanvallende middenvelders bij - Hazard, Oscar, Willian, Schürrle, Mata en De Bruyne. Hij heeft alles op een rijtje gezet: goals, assists, beslissende acties, enzovoort. Het is het verdedigingsdossier van 'The Special One' om aan te tonen waarom hij onze landgenoot zo weinig heeft gebruikt, ondanks een veelbelovende openingsmatch tegen Hull.

De Rode Duivel veegt de argumentatie van zijn trainer weg. Zever noemt hij het net niet, wel neemt hij "niet eerlijk" in de mond omdat hij veel minder heeft gespeeld dan de rest. Nogmaals benadrukt hij dat hij een speler is die veel matchen nodig heeft om te renderen.

Voor Mourinho is die opmerking de bevestiging van iets wat hij al een tijdje doorhad: dat De Bruyne mentaal nog niet rijp is om de concurrentie aan te gaan bij een topclub.

Ook voor De Bruyne is de babbel een laatste confirmatie dat hij er zo snel mogelijk weg moet. Hij drukt een transfer door, waarop de coach zijn bestuur laat weten niet dwars te zullen gaan liggen. Zijn voorkeur gaat uit naar een verhuur, maar omdat De Bruyne aanstuurt op een definitieve overgang, stemt hij ook daarmee in. Ruim 22 miljoen euro voor een speler die een handvol minuten heeft gespeeld, vindt iedereen een fantastische deal.

Buikgevoel

Anderhalf jaar en een knalseizoen later is die perceptie anders, ondanks een titel en de transfer van missing link Nemanja Matic, die deels met de centen van De Bruyne werd gefinancierd.

Overigens was De Bruyne in de zomer van 2013 niet met volle goesting teruggekeerd na een uitleenbeurt aan Werder Bremen. Een passage uit zijn autobiografie Keep it Simple, zegt voldoende: "Ik was persoonlijk rond met Dortmund, maar Mourinho was ondertussen trainer van Chelsea geworden. Hij zei: 'Je blijft.' Ik heb het hem wat dat betreft ook niet echt moeilijk gemaakt. Ik heb gezegd dat ik ging proberen. Dat is misschien de enige keer dat ik in mijn carrière mijn buikgevoel niet heb gevolgd. Als er iets in mijn leven is wat ik had willen veranderen, dan was het die keuze."