Direct naar artikelinhoud

Islamitische Staat blaast eeuwenoude tombe op nabij Palmyra

Islamitische Staat (IS) heeft de tombe van sjeik Mohammed bin Ali opgeblazen nabij Palmyra. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de terreurgroep historisch erfgoed in de woestijnstad vernietigt. Eerder beloofden ze nog de eeuwenoude ruïnes met rust te laten.

De tombe van Mohammed bin Ali, een sjeik uit de tijd van profeet Mohammed (7de eeuw), ligt ten noorden van Palmyra, waar IS zijn hoofdkwartier in de regio heeft. Maandagavond werd de tombe, die op de Mohammed Ali-berg ligt, met dynamiet opgeblazen.

De vernietiging van de tombe komt op een moment dat het regeringsleger van de Syrische president Assad bezig is met een offensief in een poging Palmyra en de omliggende olievelden terug te winnen op IS. Maandag meldden activisten dat het leger zich 25 kilometer ten westen van Palmyra bevindt. Bronnen die op de hand zijn van Assad beweren nu dat het leger de stad tot op 9 kilometer is genaderd. Oppositiebronnen spreken dit tegen. Wel verwachten ze dat er binnen afzienbare tijd een grootschalig grondoffensief zal plaatsvinden in Palmyra. Het regeringsleger heeft de aanvallen vanuit de lucht afgelopen dagen flink opgevoerd.

Bommen bij ruïnes

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen nauwgezet volgt, maakte vorig weekend bekend dat IS bommen en mijnen heeft gelegd rondom ruïnes in Palmyra. "Hiervan gaat een dreigende boodschap uit", zei Osama al-Khateb, een activist die zich baseert op bronnen ter plaatse. "IS wil het regime en de internationale gemeenschap waarschuwen: als ze te dichtbij komen, dan zullen de bommen ontploffen en zal er niets meer overblijven van de oude stad."

Met de ontploffing van de tombe van Mohammed bin Ali lijkt IS inderdaad over te gaan op de vernietiging van erfgoed om het regeringsleger op afstand te houden. Eerder zei een IS-commandant in een radio-interview nog dat de ruïnes intact zouden blijven. Alleen de menselijke beelden, die door IS als afgoderij worden bestempeld, zouden worden vernietigd.