Direct naar artikelinhoud

Federale formatie: indexsprong op komst?

De federale onderhandelingen staan tot donderdag op een laag pitje. Ondertussen leggen formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) de nodige puzzelstukken, zoals een indexsprong, klaar. 'Maar er is nog niets beslist', zeggen de onderhandelaars.

De gesprekken tussen de vier centrumrechtse partijen - N-VA, MR, CD&V en Open Vld - liggen al een tijdje stil. Veel federale onderhandelaars zitten immers in het Vlaams Parlement, dat gisteren officieel werd geopend met de Septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Mede daarom duwen Peeters en Michel pas donderdag weer het gaspedaal in.

Eén van de maatregelen die op tafel liggen, is de indexsprong. Zo'n eenmalige ingreep zou de loonlasten in 2015 met 1,3 miljard euro verlagen. De Zweedse partijen hebben een principieel akkoord over de indexsprong, zo meldt Het Belang van Limburg. Bij de onderhandelaars valt te horen dat de maatregel inderdaad op tafel ligt. Volgens de coalitiepartners is hij zelfs redelijk pijnloos. "Maar er is nog niets beslist", benadrukken verschillende onderhandelaars.

In ruil voor een indexsprong zouden de grote vermogens een gelijkaardige inspanningen moeten doen. In de praktijk komt dat neer op een vermogenswinstbelasting, waar CD&V op aanstuurt. Bij Open Vld en N-VA valt te horen dat het "ondenkbaar" is dat een vermogens(winst)belasting wordt gekoppeld aan een indexsprong. "Beide maatregelen liggen op tafel, maar hangen niet aan elkaar vast", zegt een onderhandelaar.

Opnieuw vertraging

De formatie zit in een cruciale fase. "Alle moeilijke beslissingen komen plotseling samen", zegt een bron dicht bij de onderhandelingen. Niet het minst de keuze voor een nieuwe premier. Vanaf donderdag kan het snel gaan, benadrukken verschillende partijen. Tegelijk houden ze er rekening mee dat de gesprekken opnieuw vertraging kunnen oplopen. Tegen de tweede dinsdag van oktober zou de formatie rond moeten zijn. Op die dag moet de nieuwe premier zijn 'State of the Union' voorlezen in het federale parlement.