Toekomst van de stad: 9 Alternatieven voor de supermarkt
Door je eten lokaal te kopen, zet je een stap naar een milieubewuste toekomst. Het verkleint je ecologische voetafdruk en je steunt tegelijkertijd onze boeren. Ook chefkok Seppe Nobels is fan: zijn restaurant Graanmarkt 13 werkt met groenten uit eigen tuin en honing uit eigen bijenkasten. Woensdag 16 november vertelt hij tijdens zijn TEDxTalk in het Kaffee van Antwerpen over urban farming. Waar in Antwerpen kan je lokaal voedsel kopen?
"In de supermarkt", lijkt het logische antwoord. Maar 85% van alle voedselverkoop verloopt via de ‘Big Five’ supermarkten (Colruyt – AlbertHeijn/Delhaize – Carrefour - Aldi – Lidl). Omdat die vijf zo marktdominerend zijn, hebben ze een ijzersterke buyer power: ze slagen erin de boeren veel minder te betalen dan wat de landbouwers in een normale situatie zouden krijgen.
“Eten uit de supermarkt is nog nooit zo goedkoop geweest, maar dat gaat ten koste van dieren, boeren en ecologie”, zegt Jiri Geerts van 40 dagen zonder supermarkt, “tegen die lage prijzen kunnen lokale handelaars niet altijd opboksen. Maar zij betalen de boeren wel een eerlijke prijs. Door lokaal te kopen, steun je dus ook onze boeren.”
Bovendien is de verleiding groot om in de supermarkt toch voor goedkopere, niet-lokale producten te kiezen. Om je het leven gemakkelijker te maken, hebben we een lijst samengesteld met negen initiatieven waar het aanbod vooral lokaal is. Klik op de naam voor meer info.
Zijn we nog initiatieven vergeten? Reageer dan op onze Facebookpagina.