Direct naar artikelinhoud

Referendum Oosterweel komt er

Eind vorige maand bezorgde de actievoerende vzw Ademloos 66.158 handtekeningen aan het stadsbestuur. 47.092 geldige handtekeningen waren voldoende om een referendum af te dwingen. Bijna twee weken waren zestien uitzendkrachten in de weer met handtekeningen tellen en controleren. Gisterenmiddag kwam het nieuws dat het vereiste aantal geldige handtekeningen bereikt is. Intussen wordt druk verder gecontroleerd.

“Dit is een meer dan memorabel moment”, vertelt de enthousiaste voorzitter van de vzw Ademloos Wim Van Hees. “Exact een jaar geleden zijn we begonnen met het verzamelen van handtekeningen. Kijk waar we nu een jaar later staan. Het referendum komt er.”Burgemeester Patrick Janssens: “De eerste weken dacht ik niet dat de organiserende vzw’s erin zouden slagen voldoende handtekeningen te verzamelen. Maar het is hen gelukt. Ik voel me niet in mijn macht beperkt, nee. Een referendum maakt integraal onderdeel uit van onze democratie. Het is wel de allereerste keer dat er een gehouden wordt in Antwerpen. Het resultaat van de raadpleging is niet bindend. Ik krijg echter signalen van ministers dat ze wel degelijk rekening zullen houden met de stem van het volk.”

Triomfantelijk

Naast het vereiste aantal handtekeningen zijn er ook al 17.000 bezwaarschriften ingediend bij het stadsbestuur. “Een absoluut record”, klinkt het bij protesterende vzw’s. Afgelopen jaar schuimden vrijwilligers heel Antwerpen af op zoek naar ondertekenaars. Een van hen was Marie-Claire Bruggeman. Ze steekt triomfantelijk haar vuist in de lucht wanneer definitief bevestigd wordt dat het referendum er komt.“Ik ben er het afgelopen jaar in geslaagd 11.577 handtekeningen te verzamelen. De eerste maanden ging het bijzonder moeizaam. Bijna niemand wist wat de Lange Wapper was. Ik moest altijd het hele dossier uitleggen. Dan nog weigerden veel mensen te ondertekenen.”“Dat verbeterde echter na verloop van tijd. De betrokkenheid werd groter. Mensen begonnen te voelen dat ze niet onmachtig waren in dit dossier. Hoe meer mensen getekend hadden, hoe makkelijker het werd om nieuwe handtekeningen te verzamelen. We hebben nu de kaap van de 50.000 gerond en ik ben er zeker van dat we nog kunnen doorgaan tot 100.000 handtekeningen. Het enthousiasme was zo groot dat mensen zelfs aanboden om een tweede of derde keer te ondertekenen.”

Controle

Alle handtekeningen worden echter gecontroleerd op hun geldigheid. Zestien uitzendkrachten houden zich daar al bijna twee weken mee bezig. Cor Janssens van de dienst Burgerzaken is daarbij aanwezig. Hij legt de gevolgde procedure uit. “De handtekeningen komen hier binnen. We kijken na of de ondertekenaar effectief in het bevolkingsregister staat. Soms merken we kleine fouten op. Zo kan iemand zijn roepnaam invullen in plaats van zijn echte naam. Dat is niet meteen een probleem. Ook zijn er veel mensen die in plaats van de geboortedatum de de datum van ondertekening ingevuld hebben. Als we er echt niet aan uit kunnen, raadplegen we de loketten van de verschillende districten. Daar worden de bevolkingsgegevens bijgehouden.”

Brochure met opties

Cor Janssens: “Ook al is de drempel van 47.092 handtekeningen gehaald, het stadspersoneel blijft de resterende handtekeningen controleren. Eerder afgekeurde handtekeningen kunnen nog aan de geregistreerde handtekeningen toegevoegd worden als ze toch geldig blijken.”Op 3 september wordt beslist welke vraagstelling er in het referendum gebruikt zal worden. Dat gebeurt in samenspraak met de vzw Ademloos. Een maand voor het referendum komt er een brochure waarin de verschillende opties van het referendum nog eens uitgelegd worden. Het eigenlijke referendum gaat door op 18 oktober. Deelname is niet verplicht.