Direct naar artikelinhoud

Nigeria slaat sprookje van Burkina Faso aan diggelen

Het sprookje van Paul Put en Burkina Faso heeft geen happy end gekregen. In de finale tegen Nigeria werd de Afrikaanse droom dan toch doorprikt. De magie van de tot Witte Tovenaar omgedoopte Put bleek niet genoeg voor Burkina Faso om voor het eerst de Africa Cup te winnen. Nigeria haalde het met het kleinste verschil.

In België verguisd, maar in Burkina Faso al omgedoopt tot de Witte Tovenaar. Paul Put zorgde met Burkina Faso voor het sprookjesverhaal van het toernooi. Match na match gebruikte tovenaar Put zijn magie om de Burkinese selectie tot een goed geheel te kneden. De Burkinezen verbaasden het Afrikaanse continent en baanden zich een weg naar de finale. De allereerste finale in de geschiedenis van het land.

In het Soccer City Stadium in Johannesburg moest bondscoach Put een laatste keer zijn magie gebruiken om het sprookje tot een goed einde te brengen. Enkele uren voor de aftrap van de finale was Beerschotdokter Chris Goossens nog vol vertrouwen. "We gaan winnen", riep de ploegarts van Burkina Faso door de telefoon.

Stevige tik

Zodra de scheidsrechter de match op gang floot, nam Nigeria het heft in handen. Ideye kon niet profiteren van een foutje van de Burkinese doelman Diakité, maar de toon leek gezet. Of toch niet, want nadien bleef het vooral bij wat halve kansen voor Nigeria. Burkina Faso slaagde er langzaam maar zeker in zich opnieuw in de wedstrijd te knokken.

Tot het team van bondscoach Put vijf minuten voor de rust een stevige tik te verwerken kreeg. Sunday Mba zette de Nigerianen op voorsprong met een heerlijk doelpunt. De middenvelder pikte een afvallende bal op, wipte het leer met rechts voorbij Koffi en schoot raak met zijn linker. Voor Sunday Mba was het zijn tweede doelpunt van het toernooi. Ook in de kwartfinale tegen Ivoorkust scoorde hij al. Ook al op een zondag. What's in a name?

Put had dus het nodige oplapwerk na die tegentreffer. Maar er was nog hoop. In de eerste poulematch van het toernooi - ook tegen Nigeria - was Burkina Faso net als tijdens de finale op achterstand gekomen. Toen dwong het in de 94ste minuut alsnog een gelijkspel af.

Na de pauze kwam de de eerste dreiging wel opnieuw van Nigeria. Ideye passeerde zijn verdediger, maar zijn schot ging voorlangs. Enkele minuten later kon Nigeria de finale op slot gooien, maar Victor Moses talmde te lang om zijn ploegmakker aan te spelen. Burkina Faso vond maar moeilijk zijn diepe spits Aristide Bancé.

Na een kwartier in de tweede helft kon hij na een vrije trap wel vrij inkoppen, maar hij mikte te centraal om het doelman Enyeama moeilijk te maken. Nigeria hield daarna goed stand, maar toen het slotkwartier naderde, kwam Burkina Faso opnieuw opzetten.

Nigeria kon bijna profiteren op een counter. Moses legde perfect terug op Moussa, maar die struikelde over zijn eigen voeten. In de daaropvolgende fase kreeg Wilfried Sanou dé kans op de gelijkmaker, maar doelman Enyeama tikte zijn gekruist schot nog net langs de paal. De hoop op een happy end bleef in leven.

In de 94ste minuut van de partij, die in de vorige confrontatie met Nigeria voor het delirium zorgde, werd er door de scheidsrechter van dienst dan toch een einde gemaakt aan het Burkinese sprookje van Paul Put.