Direct naar artikelinhoud

Blessures Hoogerland minder erg dan gedacht

Vijf gebroken ribben, een gekneusde lever en afgebroken botjes in de wervelkolom. Het zijn de aanzienlijke gevolgen van een valpartij, maar wielrenner Johnny Hoogerland heeft er met enige opluchting kennis van genomen. Vooralsnog lijkt zijn carrière gered.

Hoogerland werd zondag opgeschept door een automobilist tijdens een trainingsrit in de buurt van de Spaanse badplaats Benidorm. Per direct belandde hij op de intensieve zorgen van een ziekenhuis in Villajoyosa. Aanvankelijk werd gevreesd voor een gescheurde lever. Daarvan bleek bij de definitieve diagnose geen sprake te zijn. Ook ruggenwervels zijn slechts beschadigd en niet gebroken.

Vader Cees Hoogerland, die zondag naar Spanje vloog, denkt dat zoon Johnny de intensive care vandaag mag verlaten. "Daarna moet hij nog wel vijf of zes dagen in het ziekenhuis blijven", zei Hoogerland senior gisteren. Pas in de zomer is de comeback van Johnny als wielrenner te verwachten.

Cees Hoogerland omschrijft de gevoelens van zijn fietsende zoon als gemengd. "Johnny baalt ervan dat hij een streep door zijn voorjaar moet trekken. Aan de andere kant beseft hij ook dat hij geluk heeft gehad."

De wielrenner van Vacansoleil werd zondag aangereden in een afdaling, waarbij de snelheid volgens ploegmanager Daan Luijckx gematigd was. "Hij reed niet harder dan een kilometer of vijftig per uur." Een tegemoetkomende automobilist zag de wielrenner bij het afslaan over het hoofd. Hoogerlands vriendin, die op een bromfiets volgde, verklaarde op de radio dat ze hem vervolgens door de lucht zag vliegen.

Hoogerland was in zijn eentje aan het trainen. Hij heeft in Benidorm een appartement om in de heuvels de benen te testen, ditmaal in voorbereiding op de Ronde van de Middellandse Zee. Anderhalve week geleden reed Hoogerland in de GP La Marseillaise zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Daarbij kwam hij ook ten val. Vlak voor de finish kon de Nederlander een onderuit geschoven politiemotor niet ontwijken. Toen bleef de schade beperkt.

Veel ernstiger was de valpartij in de Tour de France van 2011. Door een ongelukkige manoeuvre van een autobestuurder van de Franse televisie belandde Hoogerland in de prikkeldraad langs de weg. Het was een ongeluk dat niet alleen in littekens zijn sporen achterliet. De herinnering bleef hem achtervolgen en zou ook de voorbode zijn van een teleurstellend 2012.

Hoogerland, die in mei 30 wordt, had gehoopt dit seizoen terug te keren op het niveau van 2009, toen hij een opzienbarend debuut maakte bij de profs. Zijn geduld wordt nog een paar maanden op de proef gesteld.