Direct naar artikelinhoud

Peter Sagan: 'Ik zal me elke dag in de strijd gooien voor groen'

Wacht de Tour een nieuwe Peter Sagan-show, bekroond met (spurt)zeges en de groene trui? De Slowaak is er alleszins op gebrand.

Peter Sagan is de enige favoriet voor de groene trui. Zo overrompelend was zijn debuut in de Tour van vorig jaar, dat niemand eraan twijfelt dat hij in de honderdste Tour zichzelf opvolgt als eindwinnaar van de puntenklassering.

En voor wie hem komt aanmoedigen, belooft Sagan ook nog een goede show. "Je moet de mensen niet vervelen." Hij deed Forrest Gump, de Chicken Run en de Hulk. Bij zijn drie overwinningen in de Tour van vorig jaar had Peter Sagan altijd wel een toemaatje voor de toeschouwers in petto. In Gent-Wevelgem kwam hij op het achterwiel over de streep. Het filmpje op YouTube hoe hij zijn fiets op het dak van zijn auto parkeert, is inmiddels ook al 350.000 keer bekeken.

En aan de vooravond van de Tour beloofde hij nog meer. "Ik ben er donderdag beginnen over nadenken. Ik sprak erover met mijn vrienden en ploegmaats. Maar ik ga mijn plannen nog niet verklappen."

Massasprinten

Dat het leuk wordt, belooft Sagan. De Tour is zo al ernstig genoeg. Zelf is hij er ook niet alleen voor de lol. Sagan debuteerde vorig jaar, won drie ritten en de groene trui, en hij wil dit jaar op zijn minst even goed doen. "Dat is wat het publiek van me verwacht. Ik weet nu dat ik het kan. We hebben ook een ploeg gemaakt die mij moet helpen om de groene trui te winnen."

Dat moet met sprintoverwinningen gaan. Sagan is vast van plan zich tussen de echte sprinters Greipel, Cavendish en Kittel te mengen. En als die te snel voor hem zijn, nou, dan is er nog altijd een andere manier. "Ik kan in een ontsnapping meegaan. Ik ben ook sterk op een lastig parcours. En er zijn de tussensprinten waar ik aan zal meedoen. Als ik het groen wil winnen, moet ik me elke dag in de strijd gooien. Ik ben niet zo snel als de echte sprinters. En de Tour is lang en zwaar. Je verbruikt veel energie. Maar ik probeer."

Het goede nieuws is, vindt Sagan, dat hij niet weet waar zijn limieten liggen. "Ik ben nog altijd op zoek. Dat betekent dat ik mezelf kan verbazen. Ik weet dat ik niet met de beste klimmers naar boven rijd. En ik weet dat ik de Tour niet kan winnen. Maar daarnaast is alles mogelijk."

Tour: 3

Giro: 0

Vuelta: 3