Direct naar artikelinhoud

Rodriguez dreigt geplaagd team Katusha te verlaten

De beste renner ter wereld, Joaquim Rodriguez, gaat mogelijk op zoek naar een nieuwe werkgever. Het geduld van de Spanjaard lijkt op, nu zijn werkgever Katusha niet is uitgenodigd voor de Ronde van Italië.

Rodriguez werd vorig jaar in het shirt van Katusha tweede in de Giro. Hij werd geklopt door de Canadees Ryder Hesjedal. De kleine Spanjaard reed ook tien dagen in de roze leiderstrui. Maar zijn Russische ploeg kreeg geen wildcard van de organisatie. Die gaf de voorkeur aan de Italiaanse ploegen Androni Giocattoli, Bardiani Valvole - CSF en Vini Fantini (de ploeg van Kevin Hulsmans), en het Colombiaanse Colombia.

Katusha, dat wel een wildcard kreeg voor Milaan-Sanremo, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Lombardije, is afhankelijk van een uitnodiging omdat het geen licentie kreeg voor de World Tour in 2013. Een duidelijke reden voor de afwijzing gaf de internationale wielerunie UCI nooit, maar het vermoeden bestaat dat Katusha om 'ethische redenen' is geweigerd.

De Russische ploeg is tegen de verbanning uit de hoogste afdeling van het wielrennen in beroep gegaan bij het internationaal sporttribunaal CAS. Rodriguez, die vorig jaar als winnaar van de World Tour 2012 een verbeterd contract tekende, heeft altijd gezegd het oordeel van het CAS af te wachten. Dat herhaalde hij onlangs nog op de ploegvoorstelling.

Maar de kans is aanzienlijk dat Rodriguez na de Giro ook de Tour zal mislopen. "Ik wil de Tour rijden en winnen. Makkelijk zal dat niet zijn, maar er moet veel geklommen worden in de volgende Ronde van Frankrijk. Het parcours ligt me. Het is een lastige beslissing. Maar als het moet, ga ik weg bij Katusha", zei hij bij de presentatie van zijn werkgever.

Ook zijn manager benadrukte dat het onmogelijk is voor Rodriguez om zich voor te bereiden op de Tour als hij afhankelijk is van een wildcard. "Hij is 33 en kan het zich niet veroorloven zo'n kans als de Tour voorbij te laten gaan", zei Angel Edo.

Onduidelijk is wanneer het CAS de beroepszaak van de Russische ploeg behandelt. Het World Tourseizoen begint op 22 januari met de Tour Down Under.

Rodriguez werd al eens in verband gebracht met Argos. De Nederlandse ploeg promoveert dit seizoen naar de World Tour, maar ontkent interesse te hebben in de Spanjaard.