Direct naar artikelinhoud

In Aalst moet de Vlaamse leeuw opnieuw klauwen

In Aalst komen meer Vlaamse leeuwenvlaggen in het straatbeeld en op de straatnaambordjes komt het logo van de Vlaamse Leeuw. Een schepen bevoegd voor 'Vlaamse Zaken en Inburgering' moet dat realiseren. Of wat er met een stad kan gebeuren als N-VA de burgemeester levert.

In Aalst is N-VA de grootste partij geworden, en dat zullen de Aalstenaars geweten hebben. Christoph D'Haese, die op 1 januari burgemeester wordt, wil dat in het nieuwe stadsbestuur een schepen specifiek bevoegd wordt voor 'Vlaamse Zaken en Inburgering'. "Wie het wordt, is nog niet beslist", zegt D'Haese. "Het enige wat al vastligt, is dat het iemand van de N-VA wordt en dat hij deze nieuwe bevoegdheid combineert met de bevoegdheden burgerlijke stand, bevolking en onderwijs. Dat is afgesproken met coalitiepartners CD&V en sp.a."

Volgens Christoph D'Haese, die met de N-VA 31,1 procent van de stemmen haalde, moet dit nieuwe schepenambt niet als een provocatie worden beschouwd. "Integendeel, het is manier om de integratie te versterken", aldus de toekomstige burgemeester. "In Aalst kampen we met het fenomeen van 'spoorwegmigratie'. Er zijn steeds meer anderstaligen die uit Brussel wegtrekken en daarvoor de trein richting Vlaanderen nemen. Je ziet dat ze zich gaan vestigen in de steden waar ook de trein halt houdt. Dat fenomeen doet zich niet alleen in Aalst voor, maar ook in Liedekerke en Denderleeuw, allemaal op de spoorlijn Brussel-Gent."

"Deze nieuwe inwoners zijn hier welkom, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar ze moeten wel beseffen dat Aalst een Vlaamse, Nederlandstalige stad is. We zien nog te vaak dat deze anderstaligen zich in het tweetalige Brussel wanen. Maar dit is Brussel niet, wij gaan hier geen faciliteiten voor de Franstaligen invoeren."

Symboliek

Om het Vlaamse karakter van Aalst in de verf te zetten, heeft de nieuwe coalitie al een batterij nieuwe maatregelen klaarliggen. "Om te beginnen moet de nieuwe schepen de inburgering van de nieuwkomers maximaal mogelijk maken", zegt D'Haese. "De focus ligt daarbij op de taal. Het is aan deze schepen om taalklassen en andere taalprojecten te organiseren. Hij zal er ook op toezien dat het Nederlands de enige voertaal blijft aan de stadsloketten, in de kinderopvang en in de scholen."

Taal en inburgering zijn één luik van de nieuwe maatregelen, het andere luik is de Vlaamse symboliek. "Symbolen zijn belangrijk om het Vlaamse karakter tot uitdrukking te brengen en de Vlaamse cultuureigenschappen te bewaren", aldus Christoph D'Haese. "Daarom komt op elk straatnaambord in Aalst een Vlaamse Leeuw, naast het logo van de stad. En eventueel kan daar ook nog de vertaling in het Aalsters dialect bij. Daarnaast moet de Vlaamse vlag meer aanwezig zijn in het straatbeeld. Sowieso moet we die vlag hijsen op de plekken waar ook andere vlaggen hangen. Maar we gaan ook bekijken of we de leeuwenvlag ook op andere plaatsen kunnen invoeren."

Christoph D'Haese, die eind vorig jaar van Open Vld naar N-VA is overgestapt, had al in de campagne de nadruk gelegd op een betere integratie van inwoners van vreemde afkomst. Zo hoopte hij dat er in Aalst ooit een carnavalsgroep van vreemde oorsprong zou komen. "Dat zou een mooi symbool van geslaagde integratie zijn", zei hij tijdens de campagne. Zijn eerste maatregelen na de verkiezingsoverwinning klinken een stuk harder. "Maar ik denk niet dat het mensen zal afschrikken", zegt D'Haese. "Onze inspanningen zijn gericht op een betere integratie, boven op het Vlaamse inburgeringsbeleid dat er nu al is."

Het voorstel om meer Vlaamse vlaggen te hijsen, roept nochtans het beeld op van een middeleeuwse stad met omwallingen en wapperende vlaggen op de poorten. "Dat is inderdaad geen slecht beeld", reageert Christoph D'Haese daarop. "Want ook bij ons is het doel om aan iedereen die in Aalst aankomt, duidelijk te maken dat dit een uitgesproken Vlaamse stad is. Het enige verschil met de middeleeuwse stad is dat wij de stad nooit vergrendelen."

De maatregelen die D'Haese nu in de steigers zet, zijn een lokaal initiatief van de N-VA in Aalst. "Het is niet dat we daarover afspraken hebben voor alle steden en gemeenten waar we mee besturen", zegt Jeroen Overmeer, de nationale woordvoerder van de partij.

Migratiedruk

Het idee van een aparte schepen voor Vlaamse zaken komt overgewaaid uit de rand rond Brussel, waar veel Franstaligen wonen. Onder andere in Halle en Beersel is nu al een schepen bevoegd voor 'Vlaams beleid'. Die neemt initiatieven die het Nederlands bevorderen en coördineert alles wat met 'het Vlaamse karakter van de stad' te maken heeft.

"Het is logisch dat steden en gemeenten buiten de Vlaamse rand dat idee overnemen", zegt Ben Weyts, het N-VA-kopstuk in de Vlaamse rand. "Want ook buiten de rand is er een steeds grotere migratiedruk. En dus gaan besturen op zoek naar manieren om de identiteit en het samenhorigheidsgevoel te versterken, in de strijd tegen de vervreemding."