Direct naar artikelinhoud

Merkel: Europese welvaart op het spel

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is de inzet van het Europees crisisoverleg nog nooit zo groot geweest. 'Dit gaat om het overleven van onze sociale markteconomie.'

Aan de vooravond van, opnieuw, een belangrijke Europese Raad in Brussel liet Merkel op het EVP-congres in Boekarest geen twijfel bestaan over het belang van elk topoverleg. De discussie gaat volgens haar al lang niet meer over het voortbestaan van de eurozone alleen maar over het overleven van ons welvaartsmodel. "We moeten nu onze zaken op orde zetten om onze sociale markteconomie te redden voor de volgende generaties en het vertrouwen van de burgers te herwinnen", waarschuwde ze. "De planeet telt 8,5 procent Europeanen, samen goed voor 25 procent van het globale bbp en 50 procent van de wereldwijde sociale uitgaven in het voordeel van burgers. Als we niet snel innovatiever worden om groei te bevorderen, kunnen we die welvaart onmogelijk behouden."

Merkel hield tegelijk een krachtig pleidooi voor de sociale markteconomie, "onze basis om weer te bouwen aan een economie voor de toekomst", maar dan wel een hervormd model met meer vrijheden voor private ondernemers.

"Europa moet opnieuw een thuis worden voor ondernemers, want zonder ondernemers is er geen toekomst", zei Merkel. "Groei kunnen we nu eenmaal niet in nationale wetgevingen of EU-richtlijnen gieten. Groei komt er alleen door minder bureaucratie, en meer vrijheid. Vrijheid voor zakenmensen, mensen die willen produceren of producten verkopen, maar ook voor burgers met ideeën."

Merkel roemde als voorbeeld van mondige Europeanen zelfs de geweldloze meerderheid van betogers die haar vorige week in Griekenland opwachtten, want "vrije burgers die voor hun mening uitkomen zijn altijd al de kracht geweest van onze Europese democratie. Enkel een vrij debat zal Europa in staat stellen deze crisis te overwinnen."

Merkel had ook woorden van lof voor Wilfried Martens, die herverkozen werd als partijleider van de EVP. Martens was de enige kandidaat, hij haalde 91 procent van de stemmen. "Martens is een voorzitter van een koepel met 73 partijen uit 40 landen", zei Merkel. "Toch blijft hij altijd kalm en neemt beslissingen die ons samenhouden. Dankzij hem zijn we de primaire kracht in het Europees Parlement."