Direct naar artikelinhoud

Duitsland verbetert kinderbescherming

Na jarenlange discussies is in de Bondsdag met de steun van de coalitie een nieuw wetsvoorstel voor betere bescherming van kinderen tegen mishandeling en verwaarlozing ingediend. De wet trekt consequenties uit een reeks van spectaculaire gevallen van kinderdoodslag en -misbruik de afgelopen jaren.

Volgens minister van Gezin Kristina Schröder ruimt de wet bestaande lacunes en zwakke punten bij de kinderbescherming uit de weg. Deze 'mijlpaal' maakt het mogelijk vaak onvoorstelbare kwellingen sneller op het spoor te komen. De oppositie toonde zich in principe akkoord, maar eist bijkomende verbeteringen.

De nieuwe regeling verplicht de Kinderbescherming 'risicogezinnen' meer te controleren. Bij duidelijke aanwijzingen op een mogelijke bedreiging van kinderen moeten er regelmatige huisbezoeken komen. Artsen en psychologen kunnen bij belangrijke aanwijzingen op mishandelingen hun zwijgplicht doorbreken en de autoriteiten inschakelen. In informatieplicht voor dergelijke 'dragers van een beroepsgeheim' is echter niet voorzien.

Instellingen van de kinder- en jeugdzorg moeten bovendien minimumnormen halen, om nog overheidssubsidies te krijgen. Zo is een uitgebreid bewijs van goed gedrag van de overheid voor beroepsmedewerkers noodzakelijk. Die attesten zullen ook vroegere veroordelingen wegens seksuele misdrijven omvatten.

Een andere essentie is de grotere inzet van vroedvrouwen met kennis voor vroege hulp in probleemgezinnen. Ze moeten de ouders tijdens de zwangerschap en de eerste tijd na de geboorte van het kind 'opvoedkunde' bijbrengen.

Berlijn stelt tegen 2015 in totaal 120 miljoen euro ter beschikking. Enkele deelstaten vrezen daarna alleen voor de kosten op te draaien en hebben verzet aangekondigd in de Bondsraad. Ze willen duurzame medefinanciering van de ziekenfondsen. Maar dat wijst het ministerie van Gezondheid van de hand.