Direct naar artikelinhoud

Hoeveel een vrouw jaarlijks minder verdient: 1.866 euro

Een hoogopgeleide vrouw verdient per maand gemiddeld 155,50 euro netto minder dan een man met dezelfde job. Op jaarbasis loopt zij dus 1.866 euro mis, ook als alle mogelijke verschillen weg zijn gefilterd.

Vrouwen met een masterdiploma krijgen elke maand 155,50 euro netto minder op de rekening bijgeschreven dan mannen met hetzelfde diploma. Dat blijkt uit een nog te verschijnen studie van arbeidspsycholoog Frederik Anseel (UGent). Samen met Gentse en Leuvense sociologen berekende hij de loonkloof onder hoogopgeleiden voor het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring. Ze baseerden zich op de Enquête naar de Arbeidskrachten, waaruit ze de gegevens van 8.924 hoogopgeleide Belgen hebben gefilterd.

Tot nu toe werden veel berekeningen van de loonkloof door criticasters terzijde geschoven, omdat er bijvoorbeeld geen rekening was gehouden met het vele deeltijdse werk dat vrouwen verrichten.

Anseel en zijn collega's brachten wel veel correcties aan. Zo hielden ze onder meer rekening met de anciënniteit, de sector, de grootte van de onderneming, de werkuren, de regio en het contracttype. Anseel: "Dan zien we dat vrouwen nog altijd niet naar de top kunnen doorgroeien."

Anseel meent dat deze loonkloof niet vanzelf zal verdwijnen, omdat bedrijfsleiders vaak onbewust vrouwen benadelen. Met de Vlerick Business School plant hij daarom een vierjarig project op te zetten om strategieën te bedenken om dit tegen te gaan.

"De vooroordelen zijn vandaag zo sterk dat zelfs vrouwelijke bazen minder loon geven aan vrouwen. Net als velen denken zij dat mannen onafhankelijker kunnen werken en daardoor eerder een leidersfunctie kunnen vervullen. Tegelijkertijd is uit onderzoek gebleken dat vrouwen zelf sneller akkoord gaan met een lager loon en minder vaak om opslag vragen."

Luc Sels, decaan economie aan de KU Leuven, sluit zich deels aan bij Anseel. "De loonkloof is inherent aan jobs voor hoger opgeleiden, omdat daar vaak individueel wordt onderhandeld over het loon. In dat licht kan ik me perfect voorstellen dat mannen het gaspedaal harder induwen dan vrouwen. Zij zullen eerder focussen op de inhoud van de baan of de verlofregeling."

Toch is er volgens Sels nog meer aan de hand. Hij stelt dat niet elk verschil tussen werknemers in cijfers kan worden gevat. "Zo maken vrouwen vaker gebruik van loopbaanonderbreking of tijdskrediet en krijgen zij minder snel promotie. De loonkloof is wat mij betreft dan ook een rechtstreeks gevolg van de andere loopbanen van mannen en vrouwen. En dat moet worden aangepakt."