Direct naar artikelinhoud

Bouwverlof valt in het water

Een ijskoude winter en kletsnatte lente hebben voor grote achterstanden in de bouwsector gezorgd. Dat wordt doorwerken in het bouwverlof.

Het bouwverlof komt met rasse schreden dichterbij, maar niet voor alle arbeiders. Zowel de Bouwunie als de Vlaamse Confederatie Bouw vreest dat heel wat van hen tijdens de zomer zullen moeten doorwerken. De spelbreker? Het uitzonderlijk slechte weer van de afgelopen maanden.

"Door de aanhoudende vorst, sneeuw en regen konden heel wat bouwbedrijven niet verder werken en raakten tal van bouwprojecten achterop", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. "De uitbouwsector is al sinds maart bezig aan een inhaalbeweging."

Dat betekent in veel gevallen: negen uur per dag werken, ook op zater- en zondagen. En zelfs dan redden heel wat bedrijven het niet. Bij de Bouwunie zijn volgens secretaris-generaal Jean-Pierre Waeytens al veel meer vragen binnengelopen over doorwerken tijdens het bouwverlof. "Veel bedrijven moeten nog kijken hoever ze geraken. Maar we vermoeden dat er deze zomer door het uitzonderlijke weer veel meer aannemers actief zullen zijn." Het gemiddelde aantal dagen bouwverlet de afgelopen tien jaar schommelde rond de 27 dagen. Afgelopen winter waren dat er 43.

Volgens Waeytens bestaat er bij veel aannemers een misverstand over het bouwverlof. "Er wordt gedacht dat er opgelegde data gelden. Maar dat is niet zo. Het gaat om aanbevelingen die bedrijven kunnen overnemen. Alleen als de vakantieperiode opgenomen is in het arbeidsreglement, krijgt die juridische waarde."

Problemen verschuiven

Bij bouwbedrijf Van Hout uit Geel worden er nu al veel overuren geklopt, maar zal er tijdens het bouwverlof sowieso moeten worden gewerkt. "Vermoedelijk gaat het om twee à drie werven", zegt gedelegeerd bestuurder Jef Lembrechts. Vorige zomer werd er niet gewerkt. Bij Van Hout zijn 250 mensen in dienst. "Die kunnen zelf kiezen of ze hun verlof verschuiven." Lembrechts vindt het allesbehalve een ideaal scenario. "Omdat je de problemen alleen maar naar een ander moment verschuift."