Direct naar artikelinhoud

Minister Reynders roept ambassadeur in Congo-Brazzaville terug

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept Jan De Bruyne, de omstreden Belgische ambassadeur in Congo-Brazzaville, terug naar Brussel. N-VA spreekt van een politieke afrekening.

Ambassadeur Jan De Bruyne had tijdens een ontvangst van Belgische zakenlui enkel Nederlands gesproken en kritiek gegeven op het regime in Congo, terwijl een ambassadeur zich terughoudend moet opstellen.

"Hij zal de diplomatie niet verlaten, maar hij zal ons land niet langer vertegenwoordigen in Brazzaville. Daarvoor moet je immers aanvaard zijn door de autoriteiten van het land en ik heb begrepen dat dit niet langer het geval is", zei Reynders zondag op RTL-TVi.

De minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de ambassadeur ook "enkele woorden" in het Frans had moeten spreken. "Maar het tweede element is belangrijker, namelijk het naast zich neerleggen van de plicht tot terughoudendheid. Dat breekt de banden met een land."

De feiten dateren van eind december, toen Flanders Investment and Trade (FIT) samen met de Waalse en Brusselse agentschappen voor een handelsmissie ter plaatse was. De Bruyne sprak tijdens zijn briefing alleen maar in het Nederlands. Hij zou zich daarbij, volgens getuigen, ook minachtend hebben uitgelaten over het land en de president. Zo zei hij in zijn toespraak onder meer dat het Congolese regime behoorlijk corrupt is en dat de president er meer dan één vrouw op na houdt.

De ambassadeur, die een N-VA-etiket wordt toegedicht, zei dat hij geen Frans had gesproken omdat de enkele Franstalige zakenmensen die aanwezig waren perfect Nederlands spraken. Hij ontkende ook dat hij choquerende dingen had gezegd.

N-VA is alvast niet te spreken over de beslissing van Reynders. "Dit is een politieke afrekening", zei N-VA-senator Karl Vanlouwe van de Buitenlandcommissie aan de VRT. "Wij vinden het bijzonder merkwaardig dat een minister via de media aankondigt dat hij een ambassadeur terugroept. Dat wijst duidelijk op partijpolitieke spelletjes."