Direct naar artikelinhoud

'Medische regularisatie te streng'

De Raad van State heeft de Dienst Vreemdelingenzaken terecht-gewezen omdat ze te streng zijn bij aanvragen voor medische regularisatie. Vluchtelingenorganisaties, advocaten en dokters trekken aan de alarmbel: 'Ook vluchtelingen die zwaar ziek zijn blijven door de strengere controle in de kou staan.'

De laatste jaren lag het aantal aanvragen om medische regularisatie zo hoog dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) in februari een 'medische filter' invoerde om misbruik tegen te gaan. Een medisch verblijf kan enkel nog bij zeer ernstige gezondheidsklachten.

Maar vluchtelingenorganisaties en advocaten waarschuwen dat de slinger nu te ver doorslaat. "Je moet tegenwoordig al halfdood zijn voor je aanvraag wordt goedgekeurd", zegt advocaat Stany Buysse, die regelmatig optreedt in regularisatiezaken. "Stond de deur vroeger wagenwijd open, dan zien we nu het andere uiterste: de deur is potdicht, ook voor hen die dringend hulp nodig hebben."

Onrechtstreeks viel er zelfs al een dode. "Een man uit Kosovo overleed vorige maand aan een hartinfarct, nadat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zijn twee aanvragen onontvankelijk had verklaard", zegt dokter Piet Willems, vrijwillig medewerker bij Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas (VLOS). "De eerste keer omdat zijn ziekte niet 'levensbedreigend' was, de tweede keer omdat er een stempel of handtekening ontbrak. Juridische haarkloverij, terwijl die man kransslagaderverkalking had en dringend een operatie nodig had."

Die operatie stond gepland, maar kwam er uiteindelijk niet. De Kosovaar kreeg een bevel om het land te verlaten.

Het blijft niet bij één dossier, zegt ook vluchtelingenorganisatie Kruispunt Migratie-Integratie. Medewerkster Ellen Druyts: "DVZ gaat nu zo rigide tewerk dat je schrijnende toestanden krijgt. Iemand uit Somalië met hiv wordt afgewezen omdat zijn ziekte nog niet levensbedreigend zou zijn, terwijl dit geen vereiste is. Men moet ook kijken of de patiënt in eigen land adequaat behandeld kan worden. Dat is trouwens onlangs bevestigd door een arrest van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen."

Ook op vormvereisten oordeelt DVZ te strikt. Druyts: "De Raad van State heeft DVZ al op de vingers getikt omdat ze aanvragen hebben geweigerd omdat het paspoort van de vluchteling vervallen was, of het medisch attest bij de aanvraag op een formulier was ingediend met de 'oude' lay-out."

Of zoals dokter Willems het verwoordt: "Ze behandelen bij DVZ papieren, in plaats van mensen. Medische dossiers worden niet bekeken als blijkt dat een stempel ontbreekt."

"Onze dokters gaan ernstig tewerk en nemen geen risico", reageert Freddy Roosemont, directeur van DVZ. Hij geeft wel toe dat medische dossiers niet gelezen worden als blijkt dat er iets in het attest ontbreekt, zoals een stempel van de arts. "Daarvoor krijgen we te veel aanvragen. En als er geen stempel is, hebben we geen garantie dat het attest echt is. Mensen horen nu gewoon sneller dat hun aanvraag wordt afgekeurd en moeten sneller het land verlaten." >> 7