Direct naar artikelinhoud

Dokter uit dopingonderzoek doet aan ozontherapie

Het dopingonderzoek waarin de naam is genoemd van veldrijder Tom Meeusen draait rond een dokter die zich bezig-houdt met ozontherapie. 'Dat dit niet op de lijst met verboden middelen staat, betekent niet dat het niet verboden is.'

Sarah Callewaert van het parket van Leuven beklemtoont twee zaken. Eén: het onderzoek zit nog maar in een beginfase. En twee: tegen Tom Meeusen loopt geen gerechtelijk onderzoek. Sarah Callewaert: "Het onderzoek dat wij voeren is lastens een arts uit Rotselaar (Chris Mertens, BJM). Wij onderzoeken of hij inbreuken heeft begaan op het vlak van de dopingwetgeving. Tijdens de al gestelde onderzoeksdaden is de naam opgedoken van Tom Meeusen. Daarvan is vanzelfsprekend een proces-verbaal opgesteld en overgemaakt aan de betrokken sportfederatie." Door dat pv zette de wielerbond Tom Meeusen intussen uit de Wereldbekerselectie voor Rome. Meeusen zelf schreeuwde na de bekendmaking daarvan onmiddellijk zijn onschuld uit op Twitter.

Ook dokter Chris Mertens uit Rotselaar zegt intussen dat hij niets te maken heeft met doping. Hij is gespecialiseerd in homeopathische behandelingen waaronder ozontherapie. Op internetfora beweren patiënten van Mertens alvast dat hij ozontherapie toepaste bij hen - daarbij wordt bloed afgetapt, verrijkt met hoogwaardige zuurstof en opnieuw ingespoten. Peter Van Eenoo van het Gentse DoCoLab zegt dat hij nog niet veel heeft gehoord van ozontherapie. "Ozontherapie staat ook niet op de lijst met verboden middelen van het World Anti Doping Agency (WADA). Maar dat wil nog niet zeggen dat het niet verboden is. Een medische commissie moet daarover beslissen. Afnemen van bloed en na verrijking opnieuw inspuiten staat technisch overigens gelijk met een bloedtransfusie." De dopingexpert heeft weet van een atleet die vorig jaar in Duitsland vrijuit ging na uv-therapie, waarbij een soort sonde met een lichtstraal in zijn lichaam werd gebracht. "Maar dat is natuurlijk nog iets anders dan ozontherapie", aldus de professor.

Het parket van Leuven wil niet bevestigen dat het onderzoek naar dokter Mertens draait om ozontherapie. Woensdag zou hij verwacht worden voor verhoor. Chris Mertens zou nog meer (top)sporters behandelen. Ook zijn vader was arts en een bekend figuur in het wielrennersmilieu. Zijn bijnaam was destijds Jules Pikuur omdat hij renners behandelde met homeopatische inspuitingen.