Direct naar artikelinhoud

Wesley van W. krijgt celstraf voor aanval op AZ-doelman

Hooligan Wesley van W. is veroordeeld tot zes maanden cel voor zijn aanval op AZ-doelman Esteban. Hij mag twee jaar niet naar Ajax, AZ en het Nederlands elftal. En hij moet zich laten behandelen voor zijn alcoholprobleem.

Eén dag nadat de Nederlandse voetbalbond alle schuld van het incident met een hooligan tijdens Ajax-AZ bij de Amsterdamse club heeft gelegd, sprak een rechtbank zich uit over de straf voor de belager van AZ-doelman Esteban. De 19-jarige Wesley van W., die ondanks een stadionverbod toch het veld van de ArenA kon oprennen en van Esteban enkele rake trappen incasseerde, kreeg een celstraf van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Het Nederlandse Openbaar Ministerie had eerder op de dag een celstraf van tien maanden geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De rechter veroordeelde Van W. voor poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade op Esteban én een jongen die hij na een avondje stappen in februari heeft geslagen en geschopt.

De officier van justitie somde een lange lijst op van misdrijven door Van W., die al eerder tot jeugddetentie is veroordeeld. Dat komt door zijn lage IQ en gedragsstoornis odd (Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis, NVDR), verdedigde Van W.'s advocaat. "Dat komt door zuurstofgebrek, hij is op 2-jarige leeftijd bijna in een ijsje gestikt."

'Leuk spelletje verziekt'

De rechter neemt het Van W.'s broer en zwager, die bij hem waren in de Arena, kwalijk dat ze de jongen "opfokten" terwijl ze wisten dat je Wesley "niet veel worsten hoeft voor te houden om hem zover te krijgen." Maar dat ontslaat hem niet van zijn eigen verantwoordelijkheid, benadrukte hij. "U hebt een leuk spelletje verziekt", stelt de rechter. "Niet alleen in het stadion, maar iedereen in Nederland is geschokt." En: "Andere mensen met een laag IQ en odd rennen níet het veld op."

Wesley van W. moet zich laten behandelen voor zijn alcoholproblemen en hij moet zich de komende twee jaar bij de politie melden tijdens de pauze bij wedstrijden van Ajax, AZ en het Nederlandse elftal. Woensdag besliste de KNVB dat de wedstrijd op 19 januari in een lege ArenA volledig herspeeld moet worden.