Direct naar artikelinhoud

Kopstuk van Afrikaners wil thuisland voor blanken

Vijf jaar na zijn vrijlating uit de gevangenis vraagt Terre’Blanche de ANC-regering een omgekeerde apartheid in Zuid-Afrika in te voeren. ‘Maak borden: ‘alleen voor zwarten, niet voor blanken’. Geef ons onze eigen scholen en onze traditionele, zelf gekochte grond terug. Straf ons met apartheid, alstublieft.’

Er daagden slechts driehonderd toehoorders op voor de eerste meeting van Eugene Terre’Blanche en geen duizenden zoals in zijn glorietijd, maar hijzelf zegt dat dit ‘nog maar een begin’ is. De man is er veel grijzer op geworden, maar het bombastische gezwaai met de armen en het gezwollen taalgebruik zijn er nog steeds. “Het is nu niet de tijd om bang te zijn, alle echte Afrikaners moeten de handen in elkaar slaan, het Afrikaner volk moet vechten tot het bitter einde”, riep hij in het weekeinde in zijn woonplaats Vensterdorp zijn gehoor van potige in kaki geklede boeren toe. De chef van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) wil op latere leeftijd nog eens actief worden.

Omgekeerde apartheid

Het onbetwiste kopstuk van de Afrikaners, nazaten van de protestantse blanke Boeren in Zuid-Afrika, zal via het Internationaal Strafhof in Den Haag streven naar de erkenning van een vrije republiek van Afrikaanse boeren. Via een volksraadpleging wil Terre’Blanche de weg vrijgemaakt zien worden voor een soeverein en blank ‘thuisland’ voor de twee miljoen Afrikaners in Zuid-Afrika. Apartheid dus, maar ditmaal op omgekeerde wijze.“Ons land wordt geregeerd door criminelen die moorden en stelen”, aldus Terre’Blanche, die de zwarte ANC-regering verweet Zuid-Afrika te ruïneren, de blanke minderheid in het land te onderdrukken en de grootschalige misdaad niet te bestrijden. “Wij hebben gevochten tegen het Britse Gemenebest en we kunnen het ANC overleven”, aldus de AWB-leider, die in de jaren 1980 tienduizenden aanhangers op de been bracht. Hij vermeed directe oproepen tot geweld, maar schuwde toch de confrontatie met de zwarte regering van Zuid-Afrika niet. “Wij worden opnieuw onderdrukt, maar we zullen ook weer opstaan.”De extreem rechtse AWB speelt in het huidige Zuid-Afrika een marginale rol en haar ledenaantal wordt op slechts vijfduizend geschat. De meesten van de twee miljoen blanken moeten niets hebben van het racistische gedachtegoed van de beweging, die naziachtige symbolen op haar vaandels heeft. Toch kan Terre’Blanche blijkbaar op groeiende belangstelling rekenen, door de onveiligheid en de groeiende frustratie van veel blanken in Zuid-Afrika. Vooral de onvrede onder jonge Afrikaners, die graag aan hun verre Hollandse voorvaderen herinneren, zou koren op de molen van de AWB zijn.Terre’Blanche zat in de gevangenis wegens het afranselen van een zwarte pompbediende en een poging tot moord op een bewakingsambtenaar. Tijdens zijn gevangenschap is hij religieuzer geworden en onlangs verklaarde hij in de krant Die Burger dat de blanke Afrikanen “uitverkoren christen-protestanten” zijn, die door de “natuurlijke selectie” van de Grote Trek van de Boeren van Kaap de Goede Hoop naar Transvaal voorbestemd waren voor een ‘vrije Boerenrepubliek’.

Tweeduizend blanken vermoord

“Meer dan 2.000 blanke boeren zijn sinds het einde van de apartheid in 1994 vermoord en de zwarten nemen ons land af en jagen ons naar ons graf. De blanke man in Zuid-Afrika beseft nu wel dat zijn redding ligt in zelfbestuurde territoria, dus geef ons zo’n thuisland”, riep hij de ANC-regering op. De meeting werd beeindigd met het zingen van ‘Die Stem van Suid Afrika’, het volkslied van het land toen het nog onder het apartheidsregime leefde.