Direct naar artikelinhoud

Homo's voortaan welkom in anglicaanse kerk, maar alleen celibatair

De Church of England staat het homoseksuele priesters voortaan toe om bisschop te worden. Er is één 'maar': ze mogen de herenliefde niet consumeren. Met dit praktische compromis hoopt de geplaagde staatskerk een oplossing te hebben gevonden.

Engeland had al eens een homoseksuele bisschop, in de persoon van Jeffrey John. Hij verloor deze functie tien jaar geleden, na protesten vanuit de evangelische vleugel. Nadat de regering het homoseksuelen een jaar later toe had gestaan om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, volgde in de kerk een verbod op homoseksuele bisschoppen. De gezamenlijke bisschoppen hebben nu bepaald dat het wel mag, zolang zij leven "volgens de christelijke visie op menselijke voortplanting". In de praktijk betekent dit voor homo's een celibatair bestaan.

Handhaving

Vanuit evangelische hoek is afkeurend gereageerd, temeer omdat de meeste mensen ervan uitgaan dat seks een inherent onderdeel is van een langdurige verhouding tussen twee mensen. Homobeweging Stonewall is blij met deze stap voorwaarts, al vraagt het zich af hoe de kerkleiding het celibaat gaat handhaven. Tegenover The Times verklaarde Stonewall-woordvoerster Ruth Hunt het wel jammer te vinden dat lesbiennes nog geen bisschop kunnen worden. Omdat dat laatste te bereiken moet de kerk het eerst eens worden de wijding van vrouwen in het algemeen tot het ambt van bisschop.

Eind vorig jaar bepaalde de synode dat daar vooralsnog geen sprake van kan zijn. Opvallend genoeg bleken niet zozeer de bisschoppen als wel de leken binnen de kerkelijke vergadering bedenkingen te koesteren. Hoe onrustig het binnen de anglicaanse kerk is, is onlangs weer gebleken in het graafschap Oxfordshire, waar twaalf muitende kloosterzusters zich hebben aangesloten bij de rooms-katholieke kerk. Het is het grootste vertrek van anglicaanse nonnen of monniken sinds 1994, toen er voor het eerst een vrouw het priesterambt mocht bekleden.

Het rebelse twaalftal, dat zeer naarstig op zoek is naar nieuwe huisvesting, gaat nu verder als de congregatie 'Zusters van de Gezegende Maagd Maria'. Ze maken deel uit van het ordinariaat voor anglicanen die zijn overgestapt naar de kerk van Rome. Deze vluchtroute voor ontevreden anglicanen is drie jaar geleden door Paus Benedictus gecreëerd. De afvalligen hebben sinds kort een eigen kerk, in het hartje van de Londense uitgaanswijk Soho. Hier werden tot voor kort 'homovriendelijke kerkdiensten' gehouden. Deze vinden voortaan plaats in een jezuïtische kerk, iets verderop.