Direct naar artikelinhoud

Niemand scoort meer dan Lionel Messi

Van Müller tot Messi in veertig jaar. Als Lionel Andres Messi vandaag met Barcelona tegen Benfica in de Champions League één keer scoort, evenaart hij het record van 85 doelpunten in één jaar van Gerd Müller.

Misschien maakt Messi wel twee doelpunten, of drie. Wie weet. De jacht gaat gepaard met ontspanning. Zijn club Barcelona is al geplaatst voor de laatste zestien, Benfica en Celtic strijden om de tweede plek in de achtste finales.

Na vandaag is Messi trouwens nog niet klaar met 2012. Hij heeft nog maximaal vijf duels over. Het record is voor hem, tenzij hij ernstig geblesseerd raakt. De vraag is wanneer hij het record evenaart en vervolgens breekt.

Müller was een kanonnier. Der Bomber, luidde zijn bijnaam. Bommenwerper. Gedrongen, handig, dikke kont, goed in het afschermen van de bal. Zijn beste jaar qua doelpunten was 1972, toen hij 85 keer scoorde in 60 wedstrijden. Het was niet eens genoeg om Europees voetballer van het jaar te worden, want die onderscheiding was voor Franz Beckenbauer.

Müller was vooral een afmaker. Een soort Huntelaar, maar dan anders. Beter ook. Messi is alles, verzameld in een kereltje uit Santa Fé, Argentinië. Hij creëert en scoort, hij dribbelt en maakt af. Liefst met links, anders met rechts en af en toe met het hoofd. Hij is bijna animatie. Volgens velen is hij de beste voetballer aller tijden, hoewel pas 25 jaar. Hij breekt record na record.

Over hem kun je oneindig veel filmpjes zien met compilaties van doelpunten. Ze zijn zo snel gesneden als zijn dribbels. Waar in de opnames van Müller nog rust zit, als weerslag van voetbal uit de jaren zeventig, lijkt het hier alsof je in een bloedsnelle attractie op de kermis stapt en af en toe naar adem hapt. Er is een filmpje dat 234 doelpunten laat zien binnen een kwartier. Het stopt ergens in de loop van 2012. Je ziet Messi door de jaren heen groeien van jongen tot mannetje.

In andere filmpjes is snellere muziek te horen. Samba. Overal op YouTube circuleren beelden. Orgasmes van doelpunten. Meestal snel, zonder het voorspel van de steekpass van Iniesta of een ander. Anders met veel vertragingen. Of inclusief aftellen naar zijn mooiste doelpunt, nog steeds de solo tegen Getafe in 2007, de bijna-kopie van de ultieme dribbel van meester Maradona tijdens het WK van 1986 tegen Engeland.

Messi scoort op elke manier. Hij kan perfecte vrije trappen nemen en koppen, ondanks zijn 1,70 meter. Dribbelen is zijn tweede natuur. De stiftbal is een ware specialiteit, net als het kappen van de bal in volle snelheid, desnoods met de buitenkant van de voet. Hij laat de wereld telkens weer versteld staan.

Kalenderjaar 2012: 84 doelpunten in 64 duels, en hij doet bijna altijd mee. Voetballen is veel te leuk om aan de kant te zitten. Het zijn cijfers die horen bij een amateur met veel mindere tegenstanders. Hoewel? Een amateur speelt niet zo veel wedstrijden als Messi.

Hier en daar bestaat nog twijfel over wie in januari de Gouden Bal wint, als voetballer van het jaar. De andere genomineerden zijn Iniesta en Ronaldo. Twijfelen is onnodig. Messi zal winnen, voor de vierde keer op rij. Een record.